Бойко Борисов към Кирил Петков: Не се страхувай, колега

бойко борисов велико търново

На извънредна пресконференция на ГЕРБ в централата им, лидерът Бойко Борисов коментира текстовете от проекта за решение на Съвета на Европейския съюз, председателстван от Франция, за преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

"Текстът е действително много добър и в него са включени и опасенията, и страховете, и това, което касае България" – подчерта Борисов.

След това продължи: "Аз вярвам на президента Макрон и на Европейската комисия. До този момент всичко, което се е случило в България, е благодарение на Европейския съюз. И ГЕРБ е създадена като партия за европейското развитие на България.

Аз се наслушах вчера на смелчаци как не ги било страх! От какво – от мечка!?" – попита реторично Борисов, имайки предвид заявената позиция на премиера, че няма да приеме нещо различно от решението на парламента по въпроса за Северна Македония.

След това лидерът на ГЕРБ обърна внимание, че премиерът и управляващото мнозинство трябва да взимат и тежки, и непопулярни решения, когато се отстоява принцип, а той в момента е, че Западът, НАТО, евроатлантическите партьнори искат разширяването на Балканите.

Той не пропусна да припомни заслугите на ГЕРБ: "Кой започна разширяването на Балканите? Кой направи Договора за добросъседство, който бе приветстван и от президента Радев? ГЕРБ – заедно с колегите от СДС и към този момент аз в действителност не мога да си представя как премиерът казва, че не е чел най-важната тема – и за Европа, и за Америка, и за нас!  Казва, че не я бил чел! " – удиви се Борисов.

"А вчера отново излъга, че ще отиде на съвета в Брюксел и ще обвини ГЕРБ и опозицията, която му пречи да внесе предложението от Министерския съвет в парламента! На кого му пречи! Защо е този страх? Нали е много смел? От кого се страхува?" – попита лидерът на ГЕРБ и продължи атаката си срещу премиера Кирил Петков.

"Нещо повече – той забравя, че ние имаме много приятели на Запад и там ни казват, че той ще се крие, че ще се страхува, докато ние не свършим тази работа. Ззнаем, че той разчита, че ние сме истинска евроатлантическа партия и коалиция – ние, за разлика от него, не сме толкова смели, но знаем да си гледаме работата.

И знаем да си пазим партньорите и тук съм съгласен с президента Радев, че Френското председателство е дало най-добрата рамка и по-добра от тази не може да се направи и е поело пълния контрол в лицето на Европейската комисия към изпълнението на всички точки.

Съветвам ви да я прочетете – по всяка една тема" – обърна се Борисов към колегите си и медиите. След това аргументира съвета си:

"Много от нас бяха заблудени и се заблуждават от техните приказки – че с предложението се продавала историята! Не! Тука ясно е казано, че всички наши искания са записани в Протокола!

И отново стигаме до тези, които хвалят правителството, защото тъкмо то – и българското, и северномакедонското не са свършили нищо за шест месеца – над Договора за добросъседство не е надградено нищо!

Евтиният пиар, подкрепян от вас, уважаеми медии – от някои от вас", – поправи се Борисов, че "литкат на самолетче", че има самолетна линия, е нула, нула, нула! Всичко е нула!" – реагира емоционално бившият премиер и отново не пропусна да спомене това, което са направили от ГЕРБ.

"Председателството на Франция много добре удовлетворява и същевременно не удовлетворява напълно и двете страни. Въпреки това то е крачка напред към разширяването на Западните Балкани, нещо, което ние започнахме."

След това Борисов уточни, че Протоколът дори не бил подписан, а Кирил Петков си позволявал да лъже в Брюксел, че министърката на Слави Трифонов му пречела, че ГЕРБ му пречели. Пречели му на него – "на честното лъжливо момче" и който не е с него е мафия" – продължи Борисов.

След това обясни, че всяко едно правителство е взимало тежки решения – припомни и Иван Костов, че взимал тежки решения по време на войната в Косово. "Помня и ние какви решения трябваше да взимаме по време на миграцията, по време на икономическата и финансовата криза.

Но какво предателство има в това да накараш двата народа да са в една общност? Младите поколения вместо да се бият по социалните мрежи – да се прегръщат!

И въпросът ми е защо се страхуват? Сега разбирам, че за днес, в 15.00 часа, е свикана Комисията по външни въпроси, а едновременно с това е свикано и заседанието на Министерския съвет.

"Абе ,човек, стига се страхува! Всеки може да си викне – 2-3 хил. души агитка и пред тях да маха и да вика! Всяка събота и ние го правим! Ела в парламента, ела в Комисията, елате с министъра – кажете какво ще направите по Протокола и защо не сте го направили?!

Защо лъжете, че друг ви е виновен?" – попита Борисов.

След това уточни, че е помолил депутатите от ГЕРБ да подкрепят предложението – "ако все пак се осмели този страхливец и лъжец – който вчера само лъга и който обясняваше колко не го е срам… но ако се престраши, ще има 59 депутати в подкрепа даване на зелена светлина на Северна Македония и Албания.

Така че да си свика веднага Министерския съвет – да даде предложение, да дойде в парламента" – обърна се Борисов с призив към премиера Кирил Петков.

Накрая го прикани: "Не се страхувай, колега – извинявай, че те наричам така. Защото, ако нещо се случи, и се обърне реториката и мафиотът ще станеш ти. Не се страхувай! Ела в парламента!"

Борисов прочете и решение на Светия синод във връзка с вдигането на схизмата между православната ни църква и тази на Северна Македония. Това е станало вчера – на 21 юни. Тук Борисов емоционално зачете:

"Българската православна църква и патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигането на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православанта църква на Северна Македония. Предстои въпросът за името на Православната църква на Северна Македония да бъде разгледано".

"Благодаря на патриарха и на владиците – те вчера направиха това, което направихме ние днес. Вярвайте, че това е най-правилното решение за бъдещето на Балканите, за бъдещето на България и на Европейския съюз. Ние няма да останем в тъмната страна на Евразия и няма да допуснем "путинизация" или както я наричат" – подчерта Борисов и припомни 6-7 точки, по които в събота обяви, че ще търси партньори за бъдещо управление – точки, по които, по думите му "може да се гарантира евроатлантическата ориентация на България с огромно мнозинство – еврозона, диверсификация, разширение на Западните Балкани, НАТО".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст