Фондът „Три морета“ и американската DFC с общо финансиране до 300 млн. долара

Пари

Инвестиционният фонд „Три морета“ („3SIIF“) и Американската международна финансова корпорация („DFC“) се споразумяха да сключат договор, съгласно който DFC ще предостави финансиране на фонда в размер до 300 млн. долара (280 млн. евро), съобщиха от "Българска банка за развитие". Със средствата ще бъдат подкрепяни инвестиции в енергетиката и инфраструктурата, които повишават енергийната сигурност, улесняват енергийната диверсификация и подобряват свързаността в региона на "Трите морета". "Българска банка за развитие" е инвеститор клас „А“ във фонда с парична вноска от 20 млн. евро.

Очаква се финансирането да бъде финализирано през 2022 г. и допълнително да укрепи трансатлантическия бизнес, енергетиката и геополитическите връзки с региона на "Трите морета".

„Настоящите геополитически и икономически предизвикателства подчертаха значението на региона на "Трите морета“, заяви Беата Дашинска-Музичка, председател на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд „Три морета“.

Според нея нуждите от инвестиции в този регион са от решаващо значение за сближаването на ЕС, за продължаващия икономически растеж, както и за подобряването на свързаността и енергийната сигурност.

Според главния изпълнителен директор на DFC Скот Нейтън, силните отношения на САЩ със страните от Трите морета предоставят огромна възможност за висококачествени инвестиции заедно с частния сектор. "Сътрудничеството между DFC и 3SIIF ще улесни приобщаващия икономически растеж и развитие в целия регион“, подчертава той.

DFC е финансовата институция за развитие на САЩ и има инвестиционен портфейл от над 37 милиарда долара в световен мащаб, с акцент върху по-слабо развитите страни. Тя работи с инвеститорите за разгръщане на капитал в редица сектори, включително критична инфраструктура. Инвестициите й имат за цел да постигнат напредък в икономическото и социалното развитие.

Фондът 3SIIF инвестира в допустима транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура по оста Север-Юг в региона на "Трите морета". Той включва 12 държави-членки на Европейския съюз в Централна и Източна Европа и има за цел да намали социално-икономическите различия в рамките на Европейския съюз. Инвестициите от DFC ще доведат капиталовия ангажимент на фонда до около 1.3 млрд. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст