Изпращането на френското предложение в парламента е недопустимо

Парламент Ива Митева

Изпращането на т.нар. френско предложение в парламентарната Комисия по външна политика е недопустимо и е в нарушение на конституционни принципи за разделение на властите.

Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ".

"Процедурата тук трябваше да бъде решението да се вземе директно от Министерският съвет. Министерският съвет да носи своята отговорност така, както винаги я носи по отношение на позициите ни когато има Европейски съвет", допълни тя.

С гласовете на опозицията се провали заседанието на Комисията по външна политика, на което трябваше да бъде обсъдено “френското предложение” за ветото за началото на преговорния процес на Република Северна Македония. На влизане в комисията министърката на външните работи в оставка Теодора Генчовска обяви, че присъства в качеството си на експерт. След провала му с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ", от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" обявиха, че опозицията “е скрила” Генчовска.

Председателката на Комисията по външна политика Венцислава Любенова обяви, че ще свика извънредно заседание по темата с „френското предложение“ по ветото, наложено от София към Скопие. Това стана, след като заседанието бе отложено с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

"Ако Министерският съвет не желае и не смее да го вземе това решение, каквото е очевидно положението, ние, ако трябва, ще го внесем с интересите на България ясно защитени. Но това, което се случва тука, е някакъв цирк и кризисен пиар според мен. Съжалявам да го кажа", заяви депутатката от ГЕРБ и бивша министърка на външните работи Екатерина Захариева.

Теодора Генчовска обяви: "Ние идваме като експерти да подпомагаме работата на външната комисия. Очакваме смели решения. Председателката на Комисията по външна политика ще даде изявление – да видим какво са свършили".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст