ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Липсата на кворум застраши 2.6 млрд лева

Министерски съвет заседание

"Всички станахме свидетели как днес в Народното събрание не се събра кворум" – започна премиерът Кирил Петков в началото на редовното заседание на Министерския съвет, провеждащо се на 22-ри юни.

"Какво означава това?" – попита той присъстващите министри и журналисти.

Днес не беше приет Законът за управление на европейските средства. С този акт рискувахме 2.6 млрд. лева, които ще получим само с приемането на този закон. Това са първите пари по Плана за възстановяване и устойчивост, които ще влязат в икономиката.

Срокът е 30-и юни – и днес, всеки един депутат, който не присъстваше в Народното събрание, беше част от причината да рискуваме толкова голяма сума, важна за българската икономика.

"Едновременно с това бяха провалени промените в Закона за висшето образование – министърът на образованието днес ще разкаже по време на редовното ни оперативното заседание какво предвиждат те, но реално, поради днешната неспособност на парламента да вземе това решение, съвместното обучение между различните университети не може да стане факт" – обясни премиерът и продължи с критиките си:

"Едновременно с това, въпреки че бе свален Никола Минчев, и знаем как цяла България реагира на този безпринципен акт, новото мнозинство, което се очертава – от ГЕРБ, ДПС, Възраждане и останалите депутати от ИТН, не можа да направи дори предложение за председател на Народното събрание.

"Това ли са принципните позиции, които тези партии заемат?" – попита Кирил Петков.

"И как ще обяснят те на своите избиратели, че дори през първия ден, когато имаха възможност да направят нещо заедно, изложиха на риск над 2.5 млрд. лева, спряха прогреса в образованието и дори не успяха да излъчат председател на Народното събрание?!

Тази посока на развитие, нас като правителство, трябва да ни ужасява" – завърши министър-председателят Кирил Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст