Нищо политическо няма в решението ни за Македонската църква

Ловчански митрополит Гавриил

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил обясни пред БНР, че решението на Светия Синод на БПЦ да признае каноническия статут на Македонската църква е взето след предложението на Сръбската църква. Той е бил потърсен за коментар след изказването на президента на РСМ Стево Пендаровски.

"На македонския президент не му е направило впечатление с каква радост и любов приемаме това, че е снета схизмата, а това, че сме написали нещо, което самата Сръбска църква го предлага – да има диалог за уточняване на името. Самият сръбски патриарх го пише това нещо и той не ги нарича с никакво име. Това е истината. Нищо политическо не е имало в нашето решение", каза митрополитът.

По-рано днес северномакедонският президент Стево Пендаровски коментира съобщението на Българската православна църква, че признава Православната църква на Северна Македония в канонично единство, но ще реши за името ѝ по-късно.

"Днес видях решението на БПЦ, че признават църквата на Северна Македония. Представете си: Казват, че признават църквата в Северна Македония, а за името ѝ ще мислят допълнително. Кои сте вие, за да го мислите", заяви Пендаровски.

Вчера Светият Синод на Българската православна църква е разгледал писмото на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий относно каноническия статут на Православната църква на Северна Македония.

Българската православна църква – Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония, съобщиха от Св. Синод.

Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан, се казва в решението на Св. Синод на БПЦ, което е взето в пълен състав.

На 5 юни сръбският патриарх Порфирий връчи на архиепископа на Македонската православна църква Стефан, томос, с който признава нейната независимост от Сръбската православна църква. Това стана в Съборния храм в Белград "Свети Сава".

По време на предаването на томоса бе отслужена и архиерейска литургия, в която участваха македонски и сръбски владици.

"Днес по божията воля имам възможност да увенчаем съществуващото помежду ни единство. Това единство бе нарушено в един период, но МПЦ, Охридската архиепископия има необходимите условия, но и необходимост да се организира като автокефална църква. Днес официално съобщаваме за издаването на документ, който е известен като томос", каза сръбският патриарх и подчерта: "Сега ще трябва да си изберете и името на църквата".

"Църквата не трябва да се използва като оръжие. Тя не е оръжие за постигането на други цели", каза още сръбският патриарх.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст