Опозицията провали и заседанията на комисиите в НС

Парламент Народно събрание сграда

След като провали днешното пленарно заседание на парламента новата коалиция ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" провали и заседанията на комисиите към Народното събрание.

Парламентарната Комисия по външна политика се събра на извънредно заседание, за да обсъди френското предложение за решаване на спора между властите в София и Скопие.

Проектът предлага българските условия към Република Северна Македония (РСМ) да бъдат включени в преговорната рамка за присъединяване на страната към ЕС, а съюзът да стане гарант за тяхното изпълнение.

Така при съгласие от РСМ и всички страни-членки, включително България, преговорният процес ще може да започне и неговото развитие ще зависи и от изпълнението на българските искания.

"Не разбирам защо се провежда заседание на МС едновременно с Външна комисия. Не знаем МС ще вземе ли решение и какво ще е то. Нашата позиция е ясна. Къде е премиерът, който е направил предложението, да си го защити?", заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

ИТН подчертаха, че ще гласуват против френското предложение.

Последва гласуване, при което бе решено заседанието да се отложи. Предложението за отлагане е на ДПС. 9 души гласуваха "за", 8 бяха "против".По този начин се провали заседанието на външната комисия докато Министерският съвет не излезе с решение за РСМ.

Не е ясно за кога се отлага заседанието и кога ще бъде свикано отново. Мотивът за исканото отлагане е, че каквото и решение да вземе Комисията ще е противоконституционно, тъй като Министерският съвет трябва да внесе решение за разглеждане.

"От опозицията поясниха, че каквото и да се реши, то ще бъде противоконституционно без да е минало през решение на НС и преди да отиде министър-председателят в Брюксел. Крайно време е да вземем решение в интерес на всички български граждани. Това ще бъде едно безсмислено упражнение", заяви Екатерина Захариева.

Кристиан Вигенин упрекна ГЕРБ, че са употребили темата за РСМ и ги предупреди, че ще бъдат наказани за това. Той заяви, че ще му бъде интересно как ще гласуват ИТН довечера на вота на недоверие към правителството, при което Тошко Йорданов му направи остра забележка.

Заради липса на кворум се провали заседанието на парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси, на което трябваше да бъдат приети правила за избор на 11-членната парламентарна квота в следващия Висш съдебен съвет. На заседанието не дойдоха представителите на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Приемането на правилата беше предложено от председателя на Комисията Милен Матеев (ПП) на фона на вече започналите преки магистратски избори за попълване на 11-членната професионална квота.

По-рано се провали и заседанието на парламентарната социална комисия отново заради отсъствието на депутатите от опозицията.

Председателят на комисията Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" коментира, че предвидените за обсъждане законопроекти стават жертва на политически игри.

Провали се заседанието и на парламентарната комисия по образование и наука.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст