Правителство на задкулисието няма да подкрепим, няма да се пречупим

Кирил Петков

„Когато отвън пред парламента Пеевски протестира срещу това правителство, когато ГЕРБ ясно изявява желание, че няма да има подкрепа, когато „Възраждане“ с договорките с Митрофанова застават срещу нас, а едновременно с това площадът е пълен с млади хора, които казват: „Подкрепям те“, разбирате, че вотът на недоверие не е от голямо значение. Ако падне правителството мандатът идва при нас и ние отново ще отправим покана към всеки, който иска да е част от едно мнозинство на промяната. Ако не мине вотът – разговорите ще продължат. Единственото, което има значение е дали в следващите 10 дни ще убедим 121 депутата да застанат на наша страна. Те трябва да осъзнаят, че България е най-важна". Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред БТВ непосредствено преди гласуването на вота на недоверие.

„В момента има няколко човека в ИТН, които се чудят. Тяхното чудене е между лоялност към партията си и огромната отговорност, която осъзнават, че имат. Те имат един огромен конфликт. Надявам се, че в следващите няколко дни ще имат време да осмислят историческата си тежест“, разкри Петков.

 „Има хора и в другите партии, които в момента осъзнават колко тежка криза може да дойде ако това правителство падне. Те не разбират своите лидери в този момент“, каза Петков.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ не изключи да има разговори с депутати от други партии, но при условие.

Премиерът бе категоричен, че не би разговарял с Ахмед Доган, Делян Пеевски, Бойко Борисов, Костадин Костадинов, Слави Трифонов и Тошко Йорданов. Той остава отворен към депутатите, които вярват в каузата на промяната.

По думите му "Продължаваме промяната" не може да подкрепи нито едно правителство, в която хората, които взимат решения, не са на преден план. 

„Правителство на задкулисието няма да подкрепим, няма да се пречупим. По-добре да отидем на избори“, отсече Петков.

"Аз не съм женен за тази позиция, но нашия отбор имаме ясни роли. Ние имаме ясни качества и ясна структура. Аз по-добър министър на финансите от Асен Василев не мога да се сетя и да намеря и няма кого да заеме неговата роля. Ако ми кажат, че той не трябва да е министър на финансите, а премиер, какъв е смисълът. Ние всички ще предложим Никола Минчев да бъде отново председател на Народното събрание и това ще докаже, че задкулисието не е победило", разкри министър-председателят. 

Той коментира и темата за Северна Македония. 

"Борисов каза, че подкрепя и дава 59 депутата и в същия ден блокира комисията на НС да вземе решение. Когато ужким публично подкрепяш, а блокираш комисията, е причина да не искам да съм в коалиция с този човек. Много ясно казах, че това решение ще бъде взето в НС. Днес в МС решихме, че НС е институцията, която ще вземе решение, защото тя е с най-широко представителство и няма да се отречем от думата си. Утре в 15 ч. се свиква отново комисия в НС и МВНР ще отиде с всичките си представители да обясни защо френското предложение е най-доброто. Повтаря се, че ще взема еднолично решение, а аз казах, че НС ще вземе решението. После ме питат: "Защо не взе еднолично решение"? За тези политически игрички говоря", каза той. 

Петков каза, че ПП ще предложи всеки ден да има комисия в НС, за да се покаже готовност за работа по този въпрос. 

"Коснтитуцията е условие преди да започне преговорния процес в Северна Македония. Без да се промени Конституцията не започва преговорния процес. Има монитор и механизъм, който ще бъде през цялото време, където ще се следи езикът на омразата и дискриминацията. Има няколко изречения от протокола, включително Конституцията, които трябва да влязат в него", обясни премиерът. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст