ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия ще забрани бензиновите и дизеловите автомобили след 2035 г.

дизел

Правителството на Германия планира да гласува в подкрепа на плана на Европейския съюз (ЕС) за борба с климатичните промени, който предвижда спирането на продажбите на нови моторни превозни средства с бензинови и дизелови двигатели през 2035 г., предаде Ройтерс.

"Ако пакетът на ЕС за борба с климатичните промени включва това, което Европейската комисия предлага – забрана от 2035 г. на новите автомобили, който отделят въглероден двуокис, то ние ще го подкрепим", заяви германският министър на околната среда Щефи Лемке пред телевизия Цет Де Еф (ZDF).

Германският финансов министър Кристиан Линднер каза през миналата седмица, че правителството на Федералната република няма да подкрепи този план.

Европейският парламент одобри на 8 юни проектодокумент за забрана на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене, която да влезе в сила от 2035 година. 

Ако разпоредбата влезе в сила, това най-вероятно ще сложи край на колите и вановете с ДВГ в блока. 

Предстои ЕП да започне преговори със страните членки на общността, след като те приемат обща позиция, което означава, че все още е възможно окончателният текст да бъде изменен или "разводнен". 

Проекторазпоредбите са част от пакета на ЕС за борба с климатичните промени, наречен "Готови за 55" (Fit for 55). С него блокът цели да намали парниковите емисии с 55 процента до 2030 г. спрямо нивата от 1990 година, а до 2050 г. да бъде постигната климатична неутралност. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст