ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

SeedBlink започна покупко-продажба на активи на вторичен пазар

Андрей Дудойу ( Andrei Dudoiu )

SeedBlink, eвропейската платформа за съвместно инвестиране в технологични стартъпи, започна покупко-продажби на вторичен пазар, където инвеститорите могат да търгуват помежду си придобитите от тях активи, увеличавайки шансовете за възвръщаемост от инвестициите в портфолиото.
Първоначалната версия на вторичния пазар включва инструментите и инфраструктурата, които позволяват на инвеститорите да купуват и продават сигурно активи чрез платформата, когато стартира нов рунд на финансиране. SeedBlink планира да разшири тази функционалност отвъд новите рундове на финансиране до края на годината, като даде възможност на инвеститорите да търгуват с активите на всички компании в портфолиото.

Няколко итерации вече са тествани и използвани от акционери с инвестиции в SeedBlink в компании като Cyscale и KFactory, като възвръщаемостта на инвестициите варира от 2,5 до 4,75 пъти. От стартирането си в началото на 2020 г. досега SeedBlink е улеснилa близо 3000 инвестиции в над 60 европейски технологични стартъпа. Средният размер на портфолио е 20 000 евро, а общата сума, инвестирана от един от инвеститорите достига почти половин милион евро. Общо 25% от активните инвеститори имат портфолио, включващо повече от 5 компании, като най-диверсифицираните имат 30 компании. 
Платформата SeedBlink предлага прост и силно рационализиран процес на екзит. Продажбата на акциите отне много малко време, а SeedBlink посредничеше в процеса много ефективно“, казва Кристиан Игнатглавен изпълнителен директор на Aggranda, основател на Canopy.
Оценявам факта, че отношенията ми със SeedBlink преминаха през пълния цикъл чрез Cyscale – от анализа на възможностите и инвестирането в проекта до излизането от него с посредничеството на платформата. Това потвърждение ми дава увереност да продължа своето участие в определени стартъпи чрез SeedBlink“, коментира Флорин М. Попуправляващ партньор в Primainvest Capital Management.

Инвестирането в стартъпи в световен мащаб се смята за рискова дейност

и инвеститорите трябва да влагат само толкова, колкото могат да си позволят да загубят. „Разбира се, ние сме доволни от първоначалните резултати, които показват представянето на компаниите от портфолиото и потвърждават строгия процес на подбор“, отбелязва Андрей Дудойу, управляващ партньор и президент на борда на директорите в SeedBlink.
„Целта ни е да преоткрием инвестирането в технологии, като премахнем бариерите чрез по-ниски прагове за влизане, дигитална платформа, базирана на данни, уникален вторичен пазар и екосистема с ясни синергии, състояща се от фирми за рисков капитал, бизнес ангели и индивидуални инвеститори в Европа“, допълва Андрей Дудойу.

SeedBlink Circle – общност от инвеститори и основатели
В допълнение към стартирането на вторичния пазар, компанията обяви началото и на SeedBlink Circle – общност за активни членове, която да улесни взаимодействието и обмена на идеи.
SeedBlink Circle е инструмент за ангажиране, създаден специално за инвеститори, които могат да споделят своите знания и опит, за да повлияят на растежа на своите портфолиа и компании, и за основатели, които могат да се ангажират и да останат в тясна връзка с мощна мрежа от партньори, които вярват в тяхната идея. Този инструмент, интегриран в платформата, е достъпен само за компании от портфолиото и активни инвеститори. 
Не на последно място, SeedBlink постоянно прави подобрения в инвестиционната платформа и уебсайта, като сред най-важните е опростяването на инвестиционния процес. Чрез интегрирането на DocuSign, специален софтуер, инвеститорите вече могат да подписват по електронен път инвестиционни договори и допълнителни документи директно в платформата от своя лаптоп или смартфон.

SeedBlink е специализирана платформа за рискови инвестиции в областта на технологиите, която дава възможност на бизнес лидерите да финансират европейски технологични стартъпи от най-висок клас, заедно с утвърдени институционални инвеститори. Тя изгражда инвестиционна инфраструктура за индивидуални и институционални инвеститори, които да работят заедно за финансиране на иновативни европейски технологични компании.

Инвестирането в стартъпи е свързано с рискове, включително загуба на инвестирания капитал, липса на ликвидност, разводняване на акции и липса на дивиденти. Някои от начините за намаляване на риска са диверсифициране на инвестициите и съсредоточаване върху области, в които инвеститорите имат опит, и/или компании, в чиито продукти силно вярват. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст