Засилва се интересът към фотоволтаичните системи, отчита “УниКредит Булбанк”

булбанк борислав генов

Резкият скок в цената на електроенергията за бизнеса, в резултат на настоящата геополитическа обстановка и ефектът ѝ върху цената на горивата и енергийните ресурси, мотивира голяма част от бизнес клиентите да търсят алтернативи за енергийните им потребности. В отговор се наблюдава засилен интерес към възможностите на фотоволтаичните системи.

Според експертите на „УниКредит Булбанк“ интересът на малкия и микро бизнес за изграждането на фотоволтаични съоръжения на техни помещения (складове, промишлени сгради, халета и др.) е в резултат на ниските разходи за поддръжка и сравнително бързата възвръщаемост. По данни на банката над 30% от инвестиционните проекти за малки и микро предприятия (с приходи до 2 млн лв.) са за инсталиране на фотоволтаични централи, a средният размер на такава централа е приблизително 70 kwp.  

Експертите отчитат и ефекта на положителните тенденции в цените на соларните панели (и като цяло на ВЕИ), които през последните години трайно поевтиняват – средно годишно с 11-12% за последните 30 години. По данни на International Energy Agency през 1990 година цената е била 8 долара на Watt, докато в момента е 30 цента, което е  98% поевтиняване за периода.

За още по-голяма ефективност експертите в областта посочват комбинация от фотоволтаична система, съчетана с инсталирани батерии, които подпомагат потреблението в часовете, когато няма слънцегреене. Тенденцията за поевтиняване на соларните панели е сходна и при батериите, при които само за последните десет години цената е спаднала с почти 90% от 1200 долара на 132 долара/kWh.

“Положителна тенденция е, че все повече осъзнаваме, че слънчевата енергия е не само по-чиста и не вреди на околната среда, но и е достъпен източник, чиято цена е по-евтина от всякога. Оценявайки тези позитивни страни, както и факта, че условията за добив на слънчева електроенергия в България са над средните за Европа, бихме искали да подпомогнем нашите клиенти да вземат най-ефективното решение за себе си“, коментира Борислав Генов, директор „Банкиране на дребно“ и член на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“. „Финансирането на фотоволтаични централи от банката е лесно и бързо решение, особено когато целта на инвестицията е за собствено потребление на електроенергия и предприятието има устойчива и печеливша дейност“, допълва Борислав Генов.

Изграждането на фотоволтаична централа предоставя на клиентите възможност да намалят своя въглероден отпечатък, като същевременно инвестират в решение, предоставящо прогнозируеми разходи за електроенергия и предвидимо производство за 20-25 години напред. В допълнение от „УниКредит Булбанк“ предлагат възможност за финансиране до 90% от направената инвестиция при преференциални ценови условия за финансиране от банката. В зависимост от дейността на предприятието е възможно за обезпечение по кредита да бъде ползвана гаранционна програма, прилагана от банката. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *