ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шарл Мишел е в Скопие за разговори за френското предложение

шарл мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е на посещение днес в Скопие, за да се срещне с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и да обсъди предложението на Франция за преговорната рамка на Европейския съюз със Скопие, съобщи МИА.

Шарл Мишел първо ще проведе разговор на четири очи с Ковачевски, след което ще присъства на заседание на правителството, на което се очаква да бъде разгледано предложението за преговорна рамка на страната за членство в ЕС. После ще даде съвместна пресконференция с Ковачевски, след което ще има среща и с президента Стево Пендаровски.

Целта на посещението на Шарл Мишел е да покаже подкрепата на ЕС за френското предложение и да потвърди европейския ангажимент към присъединяването на Република Северна Македония към евросъюза.

Опозицията в Република Северна Македония призова за масов протест срещу "френското предложение“ за преговорната рамка на страната за членство в ЕС и днес, след като вчера протестът ескалира и група от протестиращите събори металните ограждения пред сградата на правителството, след което и пред парламента в Скопие.

Случилото се беше осъдено от СДСМ и ДСИ, а един от лидерите на протеста – председателят на опозиционната партия "Левица" Димитър Апасиев заяви, че имат "план Б", който ще стане ясен, след като предложената преговорна рамка бъде приета от правителството.

Междувременно премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че Западните Балкани, включително Албания, работят усилено за присъединяване към Европейски съюз, но допусна, че пътищата на Албания и Северна Македония могат да бъдат разделени, ако Скопие отхвърли последното европейско предложение за преговорна рамка.

На съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама по време на посещението му в Нидерландия вчера, Рюте заяви, че Албания има пълната подкрепа на Нидерландия в процеса на евроинтеграцията.

"На срещата на върха за Западните Балкани, която се състоя в Брюксел, ЕС потвърди своя ангажимент. Що се отнася до забележката на Еди Рама след това, мисля, че той беше прав – това не беше успешна среща. Ние трябва да направим повече. Ние знаем, че страните от Западните Балкани, включително Албания, работят усилено за присъединяване към ЕС и Албания има пълната подкрепа на Нидерландия. Проблемът тук е със Северна Македония и благодарение на френските усилия има нов момент в присъединителния процес, който засяга и Албания, тъй като двете страни, най-малкото политически, са свързани. Ние подкрепяме френското предложение за премахване на пречките, които блокират Северна Македония и Албания в присъединителния процес. Предложението предлага решение на всички оставащи безпокойства", посочи Рюте.

Рюте заяви, че ЕС ще продължи да подкрепя Северна Македония в следващите стъпки, ако приеме френското предложение, и изрази оптимизъм, че Северна Македония ще приеме френското предложение и няма да се налага разделяне на двете страни по пътя им към ЕС.

Все пак, ако това не се случи, тоест ако Северна Македония отхвърли предложението, подчерта Рюте, Албания ще има още по-голяма подкрепа от европейските страни по самостоятелния си път към ЕС.

"Ако Северна Македония не приеме френското предложение, Албания ще има по-голяма подкрепа от другите страни да продължи по пътя сама, но аз се надявам, че това няма да се наложи", подчерта Рюте.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст