ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България ще има достъп до над 266 млн. евро по програма „Дунав“

Лошите метеорологични условия през първите месеци на годината и замръзването на река Дунав доведоха русенското пристанище до загуба.

България ще има достъп до над 266 млн. евро за съвместни проекти с 14 държави. Общо 80% от тези средства се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. Това предвижда одобреният от правителството проект на Програмата за транснационално сътрудничество Дунавски регион (Дунав 2021-2027).

Териториалният обхват на програмата е идентичен с обхвата на Стратегията на Европейския съюз за поречието на река Дунав, включвайки региони от ниво 2 на девет държави – членки на ЕС: Австрия, България, Хърватска, Чехия, Унгария, Германия (федерални провинции Бавария и Баден-Вюртемберг), Румъния, Словакия и Словения. три кандидат – членки на ЕС: Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора, както и територията на Република Молдова и четири области от Украйна (Закарпатска, Ивано-Франковска. Одеска и Черновицка област).

Програмата ще финансира съвместни проекти в рамките на четири приоритета: “По- конкурентоспособен и по-иновативен Дунавски регион“, „По-зелен и нисковъглероден Дунавски регион“, „По-социален Дунавски регион“ и „По-добро управление на сътрудничеството в Дунавския регион“.

В програмата могат да участват национални, регионални и местни власти и институции, неправителствени организации и други.

Инвестициите може да бъдат в областта на научните изследвания и иновациите, опазването на околната среда, подобряване на управлението и социалните въпроси, които са свързани с общи за Дунавския регион предизвикателства, като миграцията, икономически неравенства между регионите, изменението на климата и други.

Дунав е втората по дължина река в Европа след Волга. Освен това тя е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток и се влива в Черно море. Дунав е и единствената река в света, която протича през десет държави (Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна). Водосборният ѝ басейн обаче се простира освен на териториите на изброените десет държави и на териториите на още девет държави  (Швейцария, Италия, Чехия, Полша, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Косово). Дължината на река Дунав е  2852 километра. А площта на водосборния й басейн покрива 817 000 кв. километра. В рамките на любопитното. Двете най-големи държави в Европа – Германия и Франция, имат обща територия от 904 476 кв. километра.

На бреговете на река Дунав са разположени десетки големи градове, в това число столиците на четири страни: на Австрия – Виена (1.597 млн. жители), на Сърбия – Белград (1.67 млн.), на Унгария – Будапеща (1.702 млн.), на Словакия – Братислава (425 хил. жители). На притока Изар е разположен главният град на Бавария – Мюнхен (1.365 млн. души).

Река Дунав е важен международен воден път. Той е определен от Европейския съюз за трансевропейски транспортен коридор № 7, който минава през десет страни. Дунав става плавателна река, след като приема множество алпийски притоци. Около 30 от нейните 300 притока също са плавателни.

След построяването в Германия на канала Майн-Дунав през 1992 г., реката става част от трансевропейския воден път от Ротердам на Северно море до Сулина на Черно море (3500 км) (през Рейн, чиито приток е Майн).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст