ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Първите дипломати на САЩ и Китай се срещнаха в Индонезия

Антъни Блинкън Ван И Уан И

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският министър на външните работи Ван и се срещнаха днес в Индонезия в опит да успокоят напрежението между двете световни сили, предаде Франс прес.

"В едни толкова сложни и важни отношения като тези между Съединените щати и Китай има много неща за обсъждане. Чакаме с нетърпение един продуктивен и конструктивен разговор", каза Блинкън преди срещата при закрити врата в хотел на остров Бали.

"Китай и Съединените щати са две големи държави, следователно е необходимо (те) да поддържат нормални отношения", отговори Ван. Той призова за съвместна работа, "за да направим така, че тези отношения да продължат да напредват по верния път".

Това е първата среща между ръководителите на американската и китайската дипломация от октомври, изтъкна АФП. Тя се състоя в кулоарите на срещата на външните министри на държавите от Г-20 на индонезийския остров.

В момент, когато Западът се опитва да изолира Русия след инвазията й в Украйна, а световната икономика е изправена пред все по-голяма несигурност, Съединените щати и Китай – двете най-големи политически и икономически сили на планетата – предприемат предпазни мерки, за да не допуснат разногласията им по многобройни въпроси да доведат до конфликт, който да излезе извън контрол. Очаква се срещата между американския държавен секретар и китайския външен министър да послужи като подготовка за видеоконферентен разговор между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин през следващите седмици, отбеляза АФП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст