КНСБ иска линията на бедността да е 541 лева

линия на бедност

Линията на бедността за следващата година да бъде 541 лева, а не 504 лева, както предлага правителството – за това настоява КНСБ. Според синдикалистите това се налага заради натрупаната инфлация и екстремното нарастване на цените в сегашната безпрецедентна криза. В момента официалната линия на бедност е 413 лева.

Според сметките на синдикалните експерти повишението на официалната линия на бедност на 541 лв. догодина или с 30,9 на сто спрямо сегашната е обективното увеличение, а самата методика за определянето ѝ се нуждае от прецизиране.

Според КНСБ е крайно необходимо да се дефинират минималните потребности, които да гарантират социалния минимум на лице от домакинството, както и да се прави ежегодна оценка на адекватността  на размера на границата на бедността.

За целта е нужно съпоставка с целево разработена потребителска кошница, която да гарантира социалния минимум на лице от домакинството.

От синдиката не подкрепят предложението на правителството, линията на бедност да бъде 504 лв. през 2023 г., което е с 22% повече от сегашната.

В момента проектът на МС за определянето ѝ на това равнище е качен в портала за обществени консултации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст