Доларът нокаутира еврото

валути

Единната европейска валута претърпя бърз и разрушителен спад през тази година и на фаталния 13 юли пресече ключовото психологическо ниво на подкрепа, изравнявайки се по пазарна оценка със зелените пари.

12-процентният срив на еврото е резултат от множество неблагоприятни обстоятелства – от войната в Украйна до енергийната криза и растящия риск, че Русия ще прекрати износа на природен газ и ще тласне еврозоната в рецесия. 

Към този букет от фактори трябва да се прибави и драстичната разлика в скоростите, с които ФЕД, ЕЦБ и другите  централни банки по света провеждаха своите парични политики още от началото на Ковид-пандемията.

Единната европейска валута се бореше сърцато да остане над вододела от един долар и избегна на косъм равенството на 12 юли с котировка от 1.00003 долара. Последният удар нанесоха публикуваните ден по-късно инфлационни данни на Съединените щати за юни: 9.1% годишен ръст на индекса на потребителските цени – най-високият скок от ноември 1981-а – след 8.6% увеличение през май. Което почти сигурно вещае повишение на щатските лихвени проценти с още 75 базови пункта през този месец.

В ранното утро на 14 юли котировките се движеха в близост до 1.0025 долара. Единната европейска валута понесе сериозни загуби и към швейцарския франк – другото мощно спасително убежище при кризи, падайки до 0.9840 франка. 

Сривът  на еврото създава сериозни проблеми на потребителите, защото захранва щурма на инфлацията, която отдавна е извън контрол.

Обезценяването на еврото е изключително скоростно, като се има предвид, че през февруари то се търгуваше в близост до 1.15 щ. долара. Днес, в коренно променената обстановка на драматичен срив и на препускащи потребителски цени с годишен ръст от 9%, европейските централни банкери ни уверяват, че държат под око погрома над валутата си заради опасността от инфлационен взрив. 

ЕЦБ обаче има и далеч по-сериозен проблем – рискът от прекалено разтваряне на ножицата на кредитните разходи по дълговите книжа на отделните държави от еврозоната след изтеглянето на паричните стимули. Диференциалът на доходността на десетгодишните италиански облигации спрямо базовите за блока германски книжа с аналогична срочност се разшири на 13 юли до почти 200 базови пункта, а на гръцкия дълг – до почти 240 точки.  

Залезът на еврото през тази година е само част от сюжета за доминиращата роля на зелените пари на световната сцена. 

На срещата в Токио между американския финансов министър Джанет Йелън и японския й колега Шуничи Сузуки на 12 юли Йелън се съгласи, че високите колебания на валутните курсове представляват сериозен риск и обеща "консултации и сътрудничество по валутните въпроси". То със сигурност ще е особено нужно на японците, като се има предвид, че националната им валута вече е най-слаба към зелените пари от 1998-а и в 8.26 ч. българско време на 14 юли се търгуваше на 138.36 йени за един долар.  

Най-големи страдания обаче се очертават за единната европейска валута заради близостта на Европа до войната в Украйна и зависимостта й от внос на енергия от Русия.

Валутни стратези на "Номура интърнешънъл" вече прогнозираха спад до 0.95 долара. "Ситигруп" смята, че еврото ще потъне под това равнище, ако Русия спре износа на природен газ за Европа. А главният валутен стратег на "Сосиете женерал" – Кит Жуке – отбеляза в началото на юли, че "за еврото не могат да се намерят купувачи през това лято".  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст