ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ратифицирахме споразумението с ЕК за Механизма за възстановяване

Пленарна зала - актуализация на бюджета - парламент

Парламентът прие на първо и второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост между Европейската комисия и Република България. Документът беше одобрен на второ четене със 147 гласа "за" и 10 "против". Срещу ратификацията на споразумението бяха само депутатите от "Възраждане".

С ратифицирането на Споразумението се стартира финансовото изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост и се създава нормативна рамка за гарантиране на ефективното изпълнение на предвидените реформи и инвестиции в България, като всичко това е предпоставка за подаване на първо искане за плащане към Европейската комисия, се посочва в мотивите към законопроекта.  

В Споразумението се предвижда извършването на регулярни проверки дали предоставеното финансиране е било използвано правилно, дали предвидените етапи и цели по отделните реформи и инвестиции са били изпълнени, съответно да бъдат предприети подходящи мерки за предотвратяване, разкриване и коригиране на измами, корупция и конфликти на интереси, двойно финансиране, както и да бъдат предприети правни действия за възстановяване на неправомерно усвоени средства.

Народното събрание ратифицира и Меморандума за разбирателство между правителството на България и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) относно подкрепа за изпълнение на проекти, финансирани чрез Европейските фондове за периода 2021-2027 г., включително Плана за възстановяване и устойчивост. С него се осигурява основата за сътрудничество с ЕБВР. 

Съгласно Меморандума, подкрепата за проекти ще бъде осъществявана от ЕБВР въз основа на индивидуални споразумения, които ще бъдат подписани с институции, отговорни за изпълнението на Плана и Кохезионната политика и ще бъде финансирана чрез ресурси от съответните европейски фондове. Потенциалните сфери, в които ЕБВР ще осигурява техническа помощ по еврофондовете са: подобряване на конкурентоспособността на частния сектор, подкрепа за изпълнение на инфраструктурни проекти, подкрепа за реформи и декарбонизация на енергийния сектор, финансови инструменти, подготовка и изпълнение на реформи в публичния сектор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст