ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия иска общ фронт с Иран за борба със Запада

Путин - Иран - общ фронт за борба със Запада

Следващата седмица президентът Владимир  Путин ще посети Техеран за срещи с лидерите на Иран и Турция, като ще навлезе в предизвикателен дипломатически терен, опитвайки се да укрепи връзките си с две държави, които понякога са в съюз, а понякога са в остри противоречия с Русия и помежду си, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Путин, който радикално ограничи пътуванията си по време на пандемията, напоследък води активна дипломатическа дейност, опитвайки се да укрепи военната и икономическата подкрепа на незападните страни, за да се противопостави на военната помощ, която Западът оказва на Украйна, и на санкциите срещу Русия.

По време на посещението си в Централна Азия миналата седмица – първото му пътуване в чужбина след нахлуването на Русия в Украйна – Путин, който наскоро се сравни с Петър Велики, се срещна с близките си съюзници и настоя, че войната върви по план.

Последният дипломатически опит на Путин идва в момент, когато президентът Байдън се подготвя да пътува до Близкия изток тази седмица, за да се срещне с лидерите на Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив.

В понеделник (11 юли) съветникът по националната сигурност на  Байдън заяви, че Русия търси безпилотни самолети от Иран, включително такива, които могат да изстрелват ракети, за да компенсира недостига на безпилотни, въоръжени самолети за наблюдение на бойното поле. Анализатори твърдят, че Русия вижда в Иран нов важен икономически партньор, който предлага търговски маршрут и опит в заобикалянето на санкциите и износа на петрол.

Но на Путин може да му се наложи да успокои отношенията с Иран, тъй като Русия намалява дела си на световния пазар на петрол, и да се опита да намери общ език с Турция, член на НАТО. Въпреки възраженията на Москва Турция наскоро отмени възраженията си срещу разширяването на алианса по границите на Русия.

Високите цени на горивата увеличиха приходите на Русия, която постепенно постига военни успехи в Украйна, но западните санкции все още нанасят щети на икономиката на страната и ограничават възможностите ѝ да изгражда или купува технологии за военна употреба.

В иранската столица Техеран Путин ще проведе и мирни преговори за Сирия – десетилетен конфликт, в който Иран и Русия подкрепят правителството, а Турция – противниковата бунтовническа фракция. Путин ще се срещне с президента на Иран Ебрахим Раиси и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, като ще проведе отделни срещи с всеки от тях, съобщи говорителят на Кремъл пред репортери във вторник.

Ердоган, чиято страна дели черноморското крайбрежие с Русия и Украйна, се превърна в най-активния посредник между Путин и президента Володимир Зеленски. Турция води преговори, за да се опита да преодолее руската блокада на над 20 милиона тона украинско зърно, която засилва световната продоволствена криза.

В сряда Турция ще приеме в Истанбул делегации от Украйна, Русия и ООН за преговори за възобновяване на доставките на зърно, съобщи Министерството на отбраната на Турция.

Иран, който отдавна е съюзник на Русия в конфронтацията ѝ със Запада, заема още по-централно място в дипломацията на Путин заради войната в Украйна. Според Кремъл Путин се е срещнал с г-н Раиси в рамките на регионална среща на върха в Туркменистан миналия месец, а в началото на юни е разговарял с него по телефона.

"Отношенията ни са наистина дълбоки и стратегически", каза Путин на Раиси в Туркменистан, като отбеляза, че търговията между двете страни е нараснала с 81% през миналата година.

На срещата на върха в Узбекистан през септември се очаква Иран да се присъедини към многостранната група за сигурност – Шанхайската организация за сътрудничество, в която вече участват Русия и Китай. Миналия месец руският външен министър Сергей Лавров похвали присъединяването на Иран като стъпка, която ще укрепи организацията "като един от ключовите центрове на зараждащия се многополюсен световен ред", отслабвайки глобалното влияние на САЩ.

 

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст