ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия е спечелила повече от износа на петрол през юни

бензин

Приходите от износа на руски суров петрол са се върнали обратно над 20 млрд. щ. долара през юни въпреки по-скромните задгранични доставки, съобщава Международната енергийна агенция в месечния си анализ, публикуван на 13 юли. Сумата е със 700 млн. долара по-висока отколкото майската, въпреки че дневният експорт на черно злато от Русия е паднал с 250 хил. барела дневно – до 7.4 млн. барела – най-малко от август 2021-а.

Средната пазарна оценка на базовия сорт "Брент" е била малко над 117 щ. долара за барел през юни в резултат на скромното предлагане. Високите международни цени са помогнали за частичното компенсиране на отстъпката, с която се предлага руския сорт "Уралс", набъбнала в резултат на подготовката на Европейския съюз да ореже постепенно корабните доставки от Русия в отговор на инвазията в Украйна.

През юни цената на "Уралс" е била по-висока с 10.7% спрямо май – средно 87.25 щ. долара за барел, по данни на руското министерство на финансите. По-силната рубла обаче означава, че руският бюджет, над една трета от който се пълни от приходите от износа на суров петрол и природен газ, не може да се възползва напълно от по-скъпото гориво. Руската парична единица е поскъпнала с над 15% спрямо американския долар през юни заради потока от експортни постъпления и по-слабия внос. В резултат, средствата от черно злато и от природен газ за Кремъл са паднали с почти 18% спрямо майските – до 717.9 млрд. рубли през юни – най-малко от август 2021-а, по изчисления на агенция "Блумбърг", базирани на данни на финансовото ведомство.

През юни най-висок спад в руския износ има при суровия петрол, свит до едва малко над 5 млн. барела на ден, информира международната енергийна агенция. Дневните потоци за ЕС са били под 3 млн. барела дневно – най-малко от ноември 2021-а. Юнските доставки за Китай и Индия са намалели с по 175 хил. барела на ден за всяка от страните спрямо майските, но по-високите количества за "неизвестни дестинации" правят общата експортна картина за Азия неясна, допълва Международната енергийна агенция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст