Актуализираха Плана за справяне с пандемията

Минитерство на здравеопазването - данни за разпространението на COVID

Планът за справяне с пандемията е бил актуализиран на база измененията в Закона за здравето. Това стана ясно след среща на премиера Кирил Петков с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и с представители на здравните власти.

"Изисках да има ясна предвидимост в атуализирания план имаме шест етапа, базирани на заетост на болничните и интензивните легла, както и на общите епидемиологични показатели. Данните в момента показват, че по-голямата част от България се намира на етап "Нула". Има и няколко административни области в етап "Едно".

Искам ясно да заявя, че не се предвижда да има ограничения и затваряне на бизнеси. Няма да има изисквания за COVID-сертификати и не предвиждаме ограничения в движението. Българите могат да имат едно спокойно лято" – подчерта премиерът в оставка.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че основната причина да се наложи Министерският съвет да приеме нов план е ангажиментът му, който е заложен в Закона за здравето.

"Това трябва да се направи, за да могат и министъра на здравеопазването, и Министерският съвет да въвеждат различни епидемиологични мерки. Потвърждавам казаното от премиера – макар и към момента да продължава ръстът на заболяванията, той е много далеч от пиковите стойности, които имахме преди няколко месеца" – посочи здравният инспектор и уточни, че днес, 14 юли, броят на случаите е със 118 по-малко от вчерашния ден. Освен това се наблюдава и минимално намаление в броя на пациентите, приети на интензивни легла.

"Естествено, както и в другите страни в Европа и у нас ще продължи увеличаването на броя на случаите, но ако това не води до по-тежко протичане, ако не води до натоварване на здравната система, ако не подлага на риск живота и здравето на населението, ние, разбира се, ще се справим. Но прогнози до какви нива ще стигнем е рисково да се правят.

Епидемиолозите и експертите по заразни и паразитни области предвиждат, че вероятно през август ще достигнем пиковите стойности. После ще започнем постепенно нормализиране, но дали ще има нов вариант наесен, никой няма как да предвиди" – добави още доц. Кунчев.

Накрая здравният инспектор обобщи: "Ситуацията в момента е много по-различна от тази, която имахме преди две години. Основната причина е, че характеристиките на този вариант на вируса са различни – той се разпространява по-лесно и по-бързо, но протича по-леко. И хората след четири- пет дни неразположение, го преодоляват. Освен това и здравната система е по-добре подготвена – разполагаме с достатъчно ваксини от всички видове, имаме достатъчно антивирусни средства".

Той обърна внимание и че заедно с Министерския съвет се опитват да убедят Здравната каса да увеличат достъпа на пациентите до изследвания и лечение при този тип заболяване. Освен това става задължително в здравните заведения да се слагат маски, а там, където е възможно, може да се мине на дистанционен режим на работа по преценка на работодателите. Специалистът по вирусология проф. Радка Аргирова добави, че сегашните антигенни текстове могат да хващат и последните варианти на вируса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст