Казахстан ще приема излизащите от Русия чуждестранни компании

Касим-Жомарт Токаев

Президентът на Казахстана Касим-Жомарт Токаев е поръчал на правителството да създаде всички благоприятни условия за релокация в републиката за чуждестранните компании, които напускат руския пазар.

„Свидетели сме на глобална борба за инвестиционен капитал. Всяка втора от онези почти 1400 големи чуждестранни компании е преостановила дейността си или напълно е напуснала руския пазар. Правителството следва да създаде благоприятни условия за тяхната релокация в Казахстан.“ Това е казал Токаев на разширено заседание на правителството.

Той е напомнил, че по-рано е поръчал на правителството да подготови пул от инвестиционни проекти в сферата на обработващата промишленост и да го „проиграят“ с потенциални инвестори. "Тази работа все още е на етап съвещания и срещи. По отношение на конкретните резултати засега има малко проекти, с които да се похвалим. Нови проекти, по същество, няма", е отбелязал Токаев.

По неговите думи, такива проекти се реализират преди всичко в регионите. Във връзка с това търсенето на отговорност за тяхното реализиране до краен резултат ще бъде не само от министрите, но и от ръководителите на отделните региони. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *