Риши Сунак поведе в надпреварата за наследник на Борис Джонсън

Руши Сунак

Риши Сунак получи най-много гласове на произведения вчера първи тур от изборите за нов лидер на британската Консервативна партия, предаде Ройтерс.

Бившият министър на финансите бе подкрепен от 88 депутати консерватори. На второ място остана държавната министърка за търговската политика Пени Мордонт с 67 гласа. Трета е министърката на външните работи Лиз Тръс, която получи подкрепата на 50 депутати.

От надпреварата отпаднаха двама от осмината кандидати – финансовият министър Надим Захауи и бившият член на кабинета Джереми Хънт – които не си осигуриха необходимите 30 гласа.

Британските консерватори избират свой нов лидер на мястото на премиера Борис Джонсън, който в четвъртък миналата седмица обяви, че се оттегля, на фона на нарастващото вътрешнопартийно недоволство срещу него след поредицата скандали, в които той се оказа замесен.

Министър-председателят на Великобритания каза днес в Камарата на общините, че си отива "с високо вдигната глава", макар да призна, че се оттегля по-рано, отколкото е искал, отбелязва Франс прес.

Бъдещият лидер на Консервативната партия, която има абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, на практика със сигурност ще замени Джонсън и като премиер.

Вторият тур на изборите ще се състои утре, посочва Ройтерс. Най-късно до 21 юли трябва да останат само двама кандидати.

След това около 200-те хиляди членове на Консервативната партия ще изберат единия от тях за нов лидер на формацията. Името му ще бъде обявено на 5 септември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст