Седем партии влизат в парламента при избори, ИТН изпада

маркет линкс проучване (bTV)

Седем партии ще влязат в парламента при предсрочни избори тази есен, ако се запазят настоящите нагласи сред избирателите. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено сред 1024 пълнолетни граждани в периода 2-10 юли по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила сред заявилите, че ще гласуват, а втори с минимална разлика са "Продължаваме промяната" – съответно 22,2% и 21,5%.

На трето място са БСП с 11,6%. Четвърти се нареждат ДПС с малко над 9%. Следва "Демократична България" с 8,3% подкрепа. "Възраждане" получават 7,6%, а "Български възход" на Стефан Янев – 4,3%. Останалите партии имат под 4%. Сред тях е и "Има такъв народ" с 3,2%.

Единствената политическа фигура, която все още има по-голямо доверие, отколкото недоверие, е президентът Румен Радев. 48% е доверието към него.

На сериозна дистанция, но втори след него, е бившият служебен премиер Стефан Янев – два пъти по-малък процент доверие – 24% и преобладаващо недоверие.

Доверието към премиера в оставка Кирил Петков е 22%, а недоверието три пъти по-голямо – 66%.

Подобно е отношението и към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – 21% доверие и 66% недоверие, както и към Корнелия Нинова – съответно 20% доверие и 65% недоверие.

Същият процент доверие от анкетираните получава Христо Иванов, следват Костадин Костадинов, Мустафа Карадайъ и Станислав Трифонов, към когото недоверието според данните в изследването е най-високо.

На въпроса дали искат предсрочни избори, 43% от запитаните отговарят, че трябва да има нов кабинет в това Народно събрание. В подкрепа на предсрочни избори се изказват 41%, а 17% не могат да преценят.

"Тенденцията на спад на доверието в партиите от управляващата коалиция започна да се проявява от около месец февруари. Тя продължи включително и април, а в май имаше още следи от нея. Имахме индикации за нестабилност и назряваща политическа криза. Резултатите, които виждаме сега, и по-точно възстановяването на част от доверието в "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, по-скоро ни подсказа, че причините за този предишен спад се дължат по-скоро на икономическите страхове и на много сериозната ситуация, в която се намираме", коментира пред bTV социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст