Закриването на спецправосъдието не е противоконституционно

Конституционен съд

Конституционният съд отхвърли частично искането на главния прокурор Иван Гешев за противоконституционност на текстове от Закона за съдебната власт. Решението е прието единодушно с 10 гласа. 

Гешев оспорва пред КС текстове, които се отнасят до закриването на специализираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на наказателните дела, сроковете за влизане на определени текстове от закона в сила и други.

За противоконституционни съдът прие единствено двата текста, които се отнасят до квотата от съдиите, прокурорите и следователите, които да се преназначат в съдилища и прокуратури съответни на закриваните специализирани структури.

Какво следва от това решение?

Решението идва две седмици преди специализираните правосъдни структури да престанат да съществуват. Заради сезирането на Конституционния съд от главния прокурор Иван Гешев Висшият съдебен съвет временно спря преназначаването на спецмагистратите. Сега съдебните кадровици имат 14 дни, за да направят това.

Въвеждането на квотите беше, за да няма прекалено много струпване на спецмагистрати в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.

С това беше въведено изискването за определен брой магистрати, които могат да дойдат в тези съдилища. Сега обаче решението на Конституционния съд ще трябва да преобърне модела и Висшият съдебен съвет, който заради делото в КС, което беше по искане на главния прокурор Иван Гешев, ще трябва в много кратки срокове да извърши преназчението.

На 28 юли не трябва да съществуват Специализираният съд и Специализираната прокуратура, тоест дотогава трябва да се задвижи процедурата по преназначаването. А от този ден нататък да има и прехвърляне делата и решаване на въпросите с архивите на Специализирания съд и прокуратура.

По-късно днес се очакват и коментари на институциите, които трябва да действат съобразно решението на Конституционния съд. А то е второто поредно през тази седмица  – искане на противоконституционност на главния прокурор беше отхвърлено, като то беше свързано с възможността обвинител номер едно да бъде извикван и изслушван в парламента и  депутатите да дават указания към неговите доклади. И там КС не откри противоконституционност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст