Четири законопроекта едновременно ремонтират Кодекса на труда

Парламент зала

За първо четене влизат в зала четири законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Два от тях са внесени от Костадин Костадинов, председател на ПГ "Възраждане", и група народни представители. Другите два са съответно на Министерския съвет и на ПГ "ГЕРБ-СДС".

Предлага се възможността бащите да ползват 2-месечен платен отпуск за дете до 8-годишна възраст. Обсъжда себ баща или осиновител да може да ползва платен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето, предвиждат промените в Кодекса на труда, внесени от правителството.

Дава се възможност отпускът да се ползва наведнъж или на части. Бащата обаче ще може да се възползва от това право, ако не е ползвал отпуск, прехвърлен от майката.

С промените, внесени от ГЕРБ-СДС, се предлага 24 май, който и досега е един от официалните празници, да бъде обявен за национален празник.

От партия „Възраждане“ смятат, че работници или служители в частни фирми, избрани за депутати, трябва да имат право на неплатен отпуск за времето на мандата, а когато той приключи – да могат да се върнат на предишната си длъжност.

В програмата от 11 ч. е предвиден и редовният парламентарен контрол. В него на въпроси и питания ще отговарят вицепремиерите в оставка Корнелия Нинова и Гроздан Караджов и министрите в оставка Николай Събев, Александър Николов, Драгомир Заков, Бойко Рашков и Атанас Атанасов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст