ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев към ПП: Необходимо ни е повече от сделка за нов кабинет

Президентство консултации за правителство Кирил Петков ПП Румен Радев

"Провеждам консултации с всички парламентарно представени политически сили в търсене на обединение около отговорни национални цели и приоритети и в очакване да се оползотвори последната надежда – третият мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент." Това заяви в началото на срещата си с "Продължаваме промяната" президентът Румен Радев. Държавният глава провежда консултации с всички парламентарно представени партии, преди да реши на коя от тях ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. 

"Необходима ни е не просто сделка за нов кабинет, а ефективно управление за стратегически хоризонт. Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача, но политиците и в парламента, и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, компромиси, усилена работа, така че да се решават техните проблеми, които в условията на глобална криза растат с всеки един ден", изтъкна Радев. "Вашата позиция е важна, защото вие сте най-голямата политическа формация и от вашата подкрепа и поведение зависи до голяма степен дали формирането на кабинет в рамките на това Народно събрание ще може да стане", добави той.

"Ние сме тук, за да заявим цялостната ни готовност да бъдем максимално диалогични и да направим всичко възможно да има България работещ парламент и работещо правителство", каза премиерът в оставка Кирил Петков и продължи: "Осъзнаваме огромната отговорност, която носим пред българския народ, осъзнаваме, че политическа криза трябва да се избегне почти на всяка цена. Осъзнаваме също, че единственото нещо, което не трябва да се направи, е политики от сорта на 2 млрд. лева, които дадохме за пенсии и на млади семейства, под формата на намаляване на цени на основни стоки, да отидат в ръцете на 8-10 човека." Петков посочи, че от ПП са готови да проведат разговори "с всички народни представители, от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулистни сили, намиращи се извън парламента". 

"От Вашето решение зависи при кого ще отиде третият мандат. Очакваме с огромно нетърпение да видим на кого ще го дадете. Ако е при наши сегашни коалиционни партньори, сме отворени за разговори и диалогичност", увери премиерът в оставка.

При държавния от името на ПП бяха премиерът и вицепремиерът в оставка – Кирил Петков и Асен Василев, председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров и бившият председател на парламента Никола Минчев.

Президентът Румен Радев провежда днес (15 юли) консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Това е вторият кръг консултации, преди Радев да вземе решение на коя от формациите да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

В последните дни БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" изразиха готовност да преговарят за съставяне на правителство. И трите формации подчертаха, че не биха включили в разговорите ГЕРБ и ДПС. От "Продължаваме промяната" обявиха, че освен с опозиционните партии, не биха разговаряли и с "Има такъв народ", ако мандатът отиде при тях.

За опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" считат, че изходът от политическата криза са предсрочни избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст