ЕС претегля отмяна на наказателните мерки срещу някои индивиди

свят

В Европейския съюз се обсъждат варианти за премахване на санкциите, наложени върху някои индивиди заради съпричастността им към военните действия на Кремъл в Украйна. Това се случва след като адвокати на общността са констатирали, че наказанията са зле обосновани. Близо 30 физически лица са завели дела срещу ЕС с искане да бъдат извадени от наказателните списъци, а други 10 са поискали това директно от Брюксел, отбелязват пожелали анонимност източници. Общо 41 правни акта са били внесени в съда в отговор на наложените санкции, включващи индивиди, дружества и секторни мерки. 

Правната служба на Европейския съвет е уведомила посланиците на общността на 13 юли, че някои от жалбите са основателни, защото информацията, представена от санкционираните субекти, е показала, че доказателствата в подкрепа на забраните са или слаби, или стари или погрешни. Запознатите с казусите лица не уточняват броя на грешките, открити от адвокатите на ЕС или имената на замесените индивиди. Говорител на еврокомисаря по външните работи и политиката на сигурност отказва официален коментар на изнесената от агенция "Блумбърг" информация с мотив, че тя е конфиденциална и текат дискусии. 

Дори да бъдат потвърдени, новите оценки ще засегнат малка част от санкционираните. От началото на войната в Украйна на 24 февруари ЕС е наказал стотици лица, включително десетки милиардери, бизнесмени, политици и военни.  

Андрей Мелниченко и съпругата му Александра са сред онези, които чрез адвокатите си са поискали от Брюксел да преразгледа санкциите на семейството, става ясно от документи, които са прочели журналисти на "Блумбърг". В писмото си съпружеската двойка посочва голям брой грешки в основанията, по които са били включени в списъците, сред тях и твърденията, че са близки до руските управляващи. Мелниченко е основател на глобалната компания за торове EuroChem Group.

Преосмисляне на решенията на ЕС са поискали също стоманеният магнат Алексей Мордашов и металният бос Алишер Усманов, твърдят добре информираните източници. Говорители на цитираните милиардери са отказали официални коментари.

ЕС подготвя нов списък от около още 50 физически и юридически лица като част от новия пакет санкции, който ще бъде приет през идната седмица и който се очаква да е насочен към търговията със злато и към затягане на досегашните мерки.   

Правните основания за каквито и да било наказания трябва да бъдат солидни, защото загубата на съдебно дело ще нанесе удар върху репутацията и икономиката на общността. Все пак изключването на индивидите от санкционните списъци изисква подкрепата на страните членки и някои дипломати вече са настояли на срещата на 13 юли да не се вземат прибързани решения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст