От ДБ биха преговаряли в рамките на четворната коалиция

Президентство Консултации с "Да България"

"Ако ни бъде даден мандат, предвиждаме да водим диалог в рамките на четворната коалиция, която се разпадна. С много сериозни изводи, като например недобрата конструкция на самия процес на взимане на решения. Обмисляме дали не е добре политическите лидери да направят крачка назад", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на консултациите при президента Румен Радев. Според Иванов още един цикъл от избори едва ли ще доведе до различен парламент.  

"Ние сме готови да участваме в усилията за формиране на правителство и като мандатоносители, и като участници в преговори. Ще сведем до минимум условията, които ще поставяме, защото политическата класа много се увлече в поставянето на разделителни и червени линии, без да може да предложи решения. Осем месеца след поредните избори сме на път отново да покажем на хората, че не можем да осигурим решение на най-тежката политическа и икономическа ситуация, пред която се е изправяло нашето поколение. Това заплашва да се превърне в много тежко самопризнание – че не можем да носим отговорност", каза още съпредседателят на ДБ. По думите му провеждането на консултации пред връчването на третия мандат е много конструктивна стъпка.

"Намираме се пред изключително сложно предизвикателство – в една поредица от политически кризи, парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства, се припокриват с един сплит от възможни кризи и кризи в зародиш – рецесия, финансовите измерения, свързани с инфлацията. И политическата криза, това че толкова дълго време нашата политическа система не може да роди стабилно управление, се свърза с този контекст и се превръща в един от най-рисковите моменти в страната", отбеляза Иванов.

Радев също посочи, че страната е изправена пред много кризи – няма дългосрочни договори за доставка на газ, няма законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа буксува. Той изтъкна необходимостта да има работещ парламент, за да може България да премине по-лесно през тези препятствия.

"Вие вече заявихте, че ще положите усилия за формирането на нов кабинет в рамките на това Народно събрание", обърна се държавният глава към ДБ.

"Виждаме третия мандат като мандат на диалога, като мандат на излизането извън обичайните политически клишета. Той е възможност за всички нас да преодолеем тази криза, вместо да я засилим с една предизборна кампания", обясни Христо Иванов.

Президентът провежда днес (15 юли) консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Това е втория кръг консултации преди Радев да вземе решение на коя от политическите сили да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

В последните дни БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" изразиха готовност да преговарят за съставяне на кабинет. И трите формации подчертаха, че не биха включили в разговорите ГЕРБ и ДПС. .

Опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" смята, че изходът от политическата криза са предсрочните избори.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *