ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-добрият изход от политическата криза са новите избори

Президетство Консултации с "Възраждане"

„Страната се намира в тежка политическа криза и от парламентарно представените сили зависи дали ще се намери решение за излъчване на мнозинство в рамките на този парламент или ще отидем отново на предсрочни избори.“

С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на „Възраждане“ при последната консултация с парламентарно представените сили при опита за сформиране на правителство с третия мандат.

„Вие вече заявихте, че смятате, че формата за излизане от кризата са възможно най-скоро проведени предсрочни избори“ – добави Радев и уточни: „Но в същото време проблемите остават и могат да се задълбочат поради опасността след изборите да се повтори същата политическа конфигурация“.

Въпреки това предупреждение лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов бе непреклонен:

„Нашата позиция си остава непроменена. Ние смятаме, че най-добрият начин за излизане от тази безспорно тежка политическа криза са новите избори, защото сегашният парламент е напълно изчерпан.

Той е фалирал – както морално, така и управленски. Идейно е напълно импотентен. Ние имаме огромни проблеми със събирането на кворум, включително и днес. Единият от мотивите, който и вие изтъкнахте, бе, че този парламент – с този състав, няма да бъде работещ и мисля, че това и слепците у нас го виждат.

Не е много сигурно дали в следващия парламент ще се преповтори същата ситуация – това може да каже единствено българският избирател. Ситуацията е много непредсказуема с оглед на това, че имаме тежка международна политическа обстановка, която е доста усложнена и за съжаление продължава да се усложнява. И точно поради тази причина и нагласите на българските граждани могат да се променят буквално в рамките на дни и часове. От тази гледна точка най-доброто решение – и за успокояване на обществените нагласи – са новите избори.

Нека през следващите два месеца и половина енергията на българските граждани бъде насочена към състезание на идеи и на платформи в предизборната борба, отколкото в нова порция парламентарни скандали, неприятни вътрешнопартийни и  вътрешноминистерски котерийни и борби и всякакви други още моменти, които превръщат българската демокрация в нещо, което, за съжаление, отвращава и отблъсква все по-голяма част от българските граждани.

В учебниците по политология пише: Най-добрият изход от политическа криза са новите избори. Тази политическа криза беше създадена от хората, които сега искат да я разрешат, създавайки ново правителство. Дори и това да стане – само ще продължи агонията и ще имаме много сериозни проблеми наесен и през очертаващата се доста тежка зима“ – прогнозира лидерът на "Възраждане".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст