ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Въпросът е кога и какво правим до предсрочните избори

Президентство консултации ДПС Мустафа Карадайъ Румен Радев

„Вие декларирахте, че виждате изход от сегашната криза в предсрочни парламентарни избори. Но вашата партия е натрупала дългогодишен опит и в парламентаризма, и в управлението на страната, което предполага отговорност към българските граждани“.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към ръководството на ДПС, които дойдоха начело с председателя на парламентарната си група – Мустафа Карадайъ в президенството за консултации като последен опит за съставяне на правителство в рамките на сегашния парламент.

След това президентът им постави въпрос:

„Може ли според вас в настоящия момент на дълбоки кризи страната да си позволи да остане без работещ парламент и как вие виждате вашата роля? Каква е вашата рецепта за намиране на диалог, на консенсус, на необходимите стъпки, които трябва да бъдат извървени, така че да предотвратим задълбочаването на тези кризи в период, в който няма да има парламент, ако приемем вашия вариант – да няма редовно правителство с дългосрочен хоризонт?

Как тогава ще могат да се взимат необходимите стратегически решения в тази сложна и вътрешнополитически, и геополитическа обстановка?

Карадайъ потвърди, че страната ни се намира и в политическа, и в социална, и в икономическа, и в здравна криза, и в енергийна криза. Той не пропусна да отбележи, че и инфлацията галопира. След това припомни, че още през април от ДПС заявили, че формулата за съставянето на мнозинство в Народното събрание е грешна.

„И политическата логика диктува тази власт, която е основана на омразата, противопоставянето, разделението и реваншизма, да няма как да издържи. Тя рано или късно щеше да падне и ние още тогава казахме, че ни предстоят предсрочни избори. Но както и вие казвате, ние сме отговорна политическа партия със скромния 32-годишен опит в българския политически живот.  И в такива кризисни ситуации ДПС винаги е играело своята основна, отговорна роля“ – подчерта Карадайъ.

Той обаче бе категоричен, че за да бъде променена формулата, по която се конструират процесите на политическия терен, са нужни предсрочни избори.

„Нужна е нова основа, за да  има нова къща – тя предишната основа задава грешен модел, на крива къща. Но докато се стигне до предсрочните избори, е много важно какво има да се направи и ние – нашата отговорност – ще си я носим.

Ние не бягаме от нея. Така че предсрочни избори ще има, но въпросът е кога и какво правим до тях.

Много е важно  тези въпроси да бъдат сериозно и отговорно обсъдени.

Медиите вчера ни задаваха въпрос: „Вие ще посетите ли консултациите при президента? Мисля, че това не е посещение – това е участие в консултациите, с много сериозно и отговорно поведение. Дори отсега заявяваме – ние – онази част от нашата отговорност – ще си я носим и няма да бягаме от нея“ – заключи председателят на „Движението за права и свободи“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст