Помагаме с наши пожарникари на горяща Гърция

Гърция

Само за едно денонощие над 100 пожара избухнаха в Гърция. Властите не съобщават за пострадали, но жителите на няколко села са били евакуирани. От гръцката Гражданска защита уточняват, че пожарите са горски и не застрашават населени места и туристически райони.

На остров Корфу и Саламина също има горски пожари, но далеч от туристически райони.

В същото време мощен пожар до критското пристанище Ретимно не може да бъде овладян заради силния вятър и жителите от намиращите се наблизо три села са били евакуирани.

Огнеборците и силите на армията правят опити да ограничат огнената стихия с хеликоптери и пожарни коли.

За днес властите са издали второ най-високо ниво на предупреждение за горски пожари в няколко района. Над тях летят хеликортери, в готовност да реагират при сигнал за пожар. Независимо от проблемите си, Гърция изпрати два пожарни самолета на Албания, където също бушува огнена стихия.

И докато Гърция помага на Албания, български пожарникари помагат на гръцките си колеги.

Втори екип български пожарникари замина днес, 16 юли, за Лариса (Гърция), където ще помага, в случай че възникнат горски пожари. Екипът е от 16 служители на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Благоевград, София и Пловдив. Техен ръководител е главен инспектор Петър Петров – началник на сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Пловдив. 

Екипът е потегли от районната пожарна служба в Благоевград с три микробуса, с които тази вечер ще се приберат българските пожарникари от първата група, които заминаха по-рано този месец. Тяхната специализирана техника обаче ще остане в южната ни съседка до края на месеца. 

Вторият ни екип ще дежури в пожарната служба в Лариса, където ще получи информация от колегите си от първата група за схемата на работа, както и ще синхронизира дейността си с гръцките пожарникари.

Българските екипи са част от инициираното от Европейската комисия „Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция“. Идеята се осъществява за пръв път и е по Програмата за обмен на експерти в рамките на механизма за гражданска защита на Европейския съюз. Целта е превантивна – предварително съсредоточаване на сили и средства в страната, където всяка година възникват големи горски пожари. 

България участва в Програмата с Модул за гасене на горски пожари, създаден през 2018 година. На следващата година – през 2019 г. този модул е бил сертифициран в Европейския резерв за Гражданска защита.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST