Парламентът в РСМ одобри Френското предложение

Скопие

С 68 гласа "за“ Народното събрание в Република Северна Македония подкрепи така нареченото Френско предложение за започване на преговорите за членство в ЕС и задължи правителството да продължи по пътя към евроинтеграцията.

В залата на самото гласуване от общо 120 депутати са присъствали 69 депутати, след като непосредствено преди него депутатите от опозицията от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата са напуснали залата. В продължение на два дни те заглушаваха изказванията на представителите на управляващата партия, като надуваха вувузели и демонстративно късаха текста на Френското предложение. Те настояваха то да бъде отхвърлено, тъй като според тях то означавало асимилация и българизация на македонския народ. Не на последно място било равностойно на изнудване от страна на България, която щяла постоянно да възпрепятства процеса на европейска интеграция.

Християн Мицковски – лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, който преди месец по време на митинг призова "българите да дойдат в Скопие, да коленичат и да се извинят за злодеянията си", сега прехвърли вината на депутатите, подкрепили Френското предложение. Той ги предупреди, че след като са извършили предателството си, да знаят, че той с народа на Северна Македония, ще поведе велика борба.

В пленарната зала бяха приети заключенията, предложени от Социалдемократическия съюз на Македония по преговорната рамка с Европейския съюз. Управляващите в Северна Македония смятат, че преговорната рамка гарантира защитата на македонската идентичност и език и дава бърз старт на преговорите за пълноправно членство в Европейския съюз.

След приемането на заключенията депутатите от управляващата коалиция станаха на крака, ръкопляскаха и разпънаха знамената на Република Северна Македония и на Европейския съюз. Във фейсбук профила си премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски благодари на депутатите, гласували за европейското бъдеще на страната.

Малко след това депутатите в Скопие бяха поздравени от председателя на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен, която написа в профила си в "Туитър", че Република Северна Македония е получила исторически шанс и се е възползвала от него.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *