ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Саудитският принц сложи горната граница – 13 млн. барела на ден

Байдън

Саудитският принц Мохамед бин Салман обяви, че Кралството му може да произвежда до 13 милиона барела петрол дневно. Това е своеобразна горна граница на възможностите му. Повече – дори и да иска – Саудитска Арабия не би могла да добива, отбеляза принцът при откриването на срещата на върха на лидерите на Персийския залив и Съединените щати.

Точно преди два месеца – на 16 май, саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман Ал Сауд обяви, че до края на 2026 г. или в началото на 2027 г. Саудитска Арабия ще увеличи производството си на петрол до 13 милиона барела на ден.

По време на срещата американският президент Джо Байдън е подчертал силната и трайна подкрепа на страната си за сигурността и отбраната на богатото на петрол сунитско кралство, което в Близкия изток е основен съперник на шиитската Ислямска република.

Именно интересите в енергетиката и сигурността са причината Байдън и сътрудниците му да не изолират Саудитска Арабия, която засилва връзките си с Русия и Китай.

Лидерите на Съединените щати и на Саудитска Арабия са се обедили около позицията, че е важно да не бъде допуснато Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Те са наблегнали и на необходимостта да бъде сложен край на намесата на Техеран във вътрешните работи на други държави и на неговата подкрепа за терористични групировки и дестабилизирането на региона.

В рамките на започналото вчера, 15 юли, двудневно посещение на президента на САЩ в Саудитска Арабия вече са подписани 18 споразумения за партньорство в редица сфери – от енергетиката през комуникациите и космическите изследвания до здравеопазването, преда саудитската държавна телевизия Ал Ехбария, цитирана от "Ройтерс". Енергийните проекти са в сферата на ядрената енергия, урана и възобновяемите източници.

Междувременно стана ясно, че по време на срещата си със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман американският президент Джо Байдън повдигнал въпроса за „възмутителното“ убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги, критик на режима, извършено през 2018 година. По данни на американското разузнаване има голяма вероятност саудитският престолонаследник, наричан накратко МБС, да е наредил убийството на Хашоги.

Въпреки че Байдън се опита да бъде критичен към принц Мохамед, поздравът помежду им – с докосване на юмруци – предизвика гневни реакции. Мнозина критици на президента го упрекнаха, че е забравил за обещанията си, свързани с правата на човека и наказването на виновните за убийството на Хашоги.

„Жестът с юмруците на Байдън и Мохамед бин Салман беше по-лошо от ръкостискане – то беше срамно”, заяви издателят на „Вашингтон пост“ Фред Райън, за когото Джамал Хашоги е работил.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст