ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Застрахователите: “Черните кутии” ще дисциплинират шофьорите

черна кутия

След страховитата катастрофа, отнела два човешки живота на кръстовището на бул. "Арсеналски", бул. "Черни връх" и бул. "Свети Наум", се издигнаха редица призиви за законодателни промени. Една от тях коментира Константин Велев, председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Според него въвеждането на "черни кутии" в автомобилите ще има дисциплиниращ ефект за рисковите водачи.

Като цяло Велев смята, че всички новопроизведени в ЕС автомобили трябва да бъдат оборудвани с т.нар. "черни кутии" (система EDR). Според него ако тези устройства станат масови, няма как данните, които се записват в тях, да не бъдат отчитани и да не се вземат под внимание за застрахователната премия.

Така например, имайки предвид, че 60% от водачите в България не правят нарушения, то "черните кутии" в техните коли ще доведат до намаляване на застрахователните им премии.

Велев отбелязва, че в по-новите модели автомобили има "черни кутии", които са доказали, че от тях има полза. Председателят на АБЗ дава и следния пример: при преглед на застрахователна претенция възникнало съмнение, че водачът не казва истината. След като застрахователите видели какво е записано в"черната кутия", те отказали да му платят.

Засега застрахователите не смятат да задължават водачите на старите коли да си слагат "черни кутии". Константин Велев коментира, че и в България някои от застрахователните компании са обсъждали подобен вариант, но не се е стигнало монтирането на подобни устройства да бъде задължително.

Председателят на АБЗ смята, че заради европейския регламент, с който се въвежда изискването за оборудване на автомобилите с т.нар. "черни кутии" (система EDR),  ще е необходима и промяна в българското законодателство. Трябва да се има предвид, че използването на данните от „черните кутии“ е необходимо на първо място на разследващите органи, а след това вече и на застрахователите. Затова ползването им като доказателствено средство трябва да бъде уредено и в наказателния, и в гражданския процес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст