ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вдигат заплатите в МВР, но не на всички

мвр

Синдикалната федерация на служителите от МВР посрещна с одобрение публикувания в сайта за обществено обсъждане проект на наредба, която урежда размера на основното месечно възнаграждение на служителите в министерството, но тутакси й намери и кусури. Увеличението на заплатите в МВР беше необходимо и задължително, но не е за всички, заяви Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). 

Проектът предвижда увеличение с 20% на основните заплати в МВР за част от служителите и с до 20% за други, чиито правоотношения са преобразувани съгласно измененията в Закона за МВР от 2016 година.

Шефът на федерацията Попов обаче посочи, че проектът има слабости. Според СФСМВР увеличението трябва да е равна сума, еднаква за всички служители. Попов обясни, че при равен процент увеличение, за част от служителите то ще бъде по-малко от това на други. Според СФСМВР записаните в изменението на бюджета 20 процента са просто рамка, в която да се развие това увеличение, а юристите в МВР твърдят, че така записано, законът задължава министъра да увеличи на всеки основната заплата с 20%.  Темата е била обсъдена на Съвета за социално партньорство на МВР, провел се миналата седмица

Наредбата не регламентира равно увеличение за всички в МВР. „Има едно странно изключение, и то е за част от работещите по трудово правоотношение, които бяха преобразувани преди време при реформите на министър Румяна Бъчварова. Въпреки всички твърдения от страна на ръководството на МВР, че Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България (ЗИДЗДБРБ) в този му вид, задължава министъра да увеличи заплатите на всички служители с по 20% , в случая може би около 800-900 служители ще получат до 20% увеличение, а за някои на практика то ще бъде никакво“, коментира Валентин Попов. Става дума за част от работещите по трудово правоотношение, чийто статут в МВР бе преобразуван при реформите на министър Румяна Бъчварова по време на управлението на ГЕРБ.

Според председателя на СФСМВР в конкретния случай става въпрос за дискриминация. „Не мисля, че е справедливо спрямо тях“, добави той и допусна, че част от тези служители могат да потърсят правата си по съдебен ред. Надявам се, че могат да внесат някакво изменение, докато наредбата е на етап обществено обсъждане, добави Попов. 

Като цяло обаче федерацията отчита проекта като успех. Той е в изпълнение на приетия от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България (ЗИДЗДБРБ) за 2022 г., в който е записано още, че министърът на вътрешните работи е длъжен до 1 септември 2022 г. да внесе в Министерския съвет доклад за структурните промени в МВР. Както е известно синдикатите в МВР настояват за повишаване на заплатите от началото на 2022 година. От ръководството на министерството публично заявиха, че подкрепят исканията им за увеличение на възнагражденията, но финансовият министър Асен Василев постави условие – пари срещу реформа.

Реформата стартира с преструктуриране на районните и полицейските управление, освен това бе подготвен и законопроект, който да извади Главна дирекция „Пожарна безопасност“ и Спешния телефон 112 от ведомството, с цел да се обособи отделна агенция към Министерския съвет. В началото на юни СФСМВР, заедно със Синдиката на служителите в затворите в България, организираха протести заради „липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни“. Впоследствие в актуализацията на бюджета беше заложено и прието от Народното събрание, че основните възнаграждения в МВР ще се увеличат с 20%.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст