ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът прекратява меморандума с Gemcorp

Парламент Кирил Петков Александър Николов

Правителството е решило министърът на енергетиката в оставка Александър Николов да прекрати меморандума с корпорацията Gemcorp. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков. Той увери, че това решение няма да доведе до плащания на неустойки от българската страна. "Прекратяваме го, за да изчезне тази тема от публичното пространство. Този меморандум беше като писмо за намерения. Той нямаше никакъв обвързващ характер и нищо няма да плащаме", изтъкна премиерът пред bTV. 

Документът за сътрудничество между и Gemcorp и България за планиране и изпълнение на проекти за чиста енергия, за развитие на ядрената енергетика и за защитата на критичната енергийна инфраструктура беше подписан през март. След което бяха повдигнати въпроси за предходно участие в компанията на свързани с Русия лица. Петков обеща пълна проверка на данните. На 2 април началникът на кабинета Лена Бориславова съобщи, че руски парични потоци не са установени. Заради казуса беше създадена и временната парламентарна комисия. На последното си заседание тя прие в петък (22 юли) да изслуша премиера и министрите на финансите и на енергетиката в оставка Асен Василев и Александър Николов. А при закрити врата комисията изслуша доклад на Държавна агенция "Национална сигурност", представен от председателя ѝ Пламен Тончев. Шефът на комисията и депутат от БСП Емил Георгиев увери, че този меморандум не е опасен за България. И уточни, че ДAНС не е потвърдила публичната информация за намеса на руски капитали във фирмата.

В днешното си телевизионно интервю министър-председателят коментира и газовите доставки за страната ни и цените на горивата. "В момента се прави изцяло на политически пиар. Чувам, че предлагат да се сложи таван на горивата от 2.70 лв. Аз бих искал да имаме таван от 2 лв., но въпросът е, че отвореният пазар не работи така и имаме свободно движение на горивата в Европейския съюз", посочи Петков. Ако това се случи, всички горива ще бъдат изнасяни от България, защото не можем да задължим доставчика да продава в България и изведнъж ще се усети липса на горива по бензиностанциите.

"Казахме, че цената на газа, който внасяме, ще бъде по-ниска от тази на "Газпром" и азерският газ е по-евтин. Въпрос на дни е да получим Акт 16 за интерконектора с Гърция и да получим газ, който е три пъти по-евтин от този на "Газпром", обеща премиерът. И разясни, че количеството, което ще купуваме от Азербайджан, ще покрие една трета от нужното ни количество. "Всеки ден министърът на енергетиката следи и изпраща искания към "Газпром", за да ни пуснат газ, както е по договора", добави Петков.

И в момента азерски газ тече по връзката през Неа Месемврия. Още утре министър-председателят ще се срещне и с президента на Азербайджан Илхам Алиев за да уговори по-голямо количество от синьото гориво. Той допълни, че ние сме една от трите държави, която купува газ от Баку. Премиерът подчерта, че на подобен доставчик може да имаме доверие.

Ние продължаваме да сме една от страните с по-евтин бензин в Европа. Така Петков коментира твърдение на ГЕРБ, че няма причина бензинът у нас да поскъпва. И поясни, че иска друг състав на Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе дали има картел при цените на горивата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст