ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 237 млн. лева за морско дело, рибарство и аквакултури

риболов

Кабинетът в оставка одобри Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури за периода 2021 – 2027 година. Предстои тя да бъде официално изпратена на Европейската комисия.

В документа е предвиден общ бюджет в размер на 237 335 486 лв., като 70% от парите ще бъдат предоставени от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури, а 30% ще са съфинансиране.

Очаква се с тези средства сектор „Рибарство” да повиши своята "енергийна ефективност, дигитализация и диверсификация на производството".

Основните очаквания са, че ще бъде осъществен по-ефективен контрол и правоприлагане в областта на рибарството, включително борба с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов. Част от финансовият ресурс ще бъде използван за повишаване качеството на събиране на надеждни данни.

Друг основен акцент във финансираната програма е защитата и възстановяването на водното биологично разнообразие и на водните екосистеми.

По програмата ще се подпомагат и инвестиции в устойчива синя икономика в крайбрежните и вътрешните райони, както и ще се насърчава развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и аквакултури.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст