ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ИТН не са против кандидатурата на Рашков за шеф на КПКОНПИ

Консултации Итн БСП Ива Митева

БСП проведе консултации с "Има такъв народ" за съставяне на правителство с третия мандат. "Управленската и законодателната програма се припокриват с нашите виждания." Това заяви депутатът от ИТН Ива Митева. На брифинг след срещата тя коментира, че двете формации са се обединили около позицията, че антикорупционният закон трябва да се приеме.

Още днес ИТН ще подкрепи законопроекта на първо четене в Комисията по конституционни и правни въпроси. От партията на Слави Трифонов ще настояват за обществено обсъждане на предложенията, преди те да влязат за гласуване в пленарната зала. Ще подкрепят и процедурните правила за избор на председател на КПКОНПИ. На въпрос за избора на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на комисията, Митева отговори: "Ние нямаме остри възражения срещу кандидатурата на Бойко Рашков, но смятаме, че записването на конкретно име противоречи на смисъла на приемането на тези процедурни правила." Тя изброи и законопроектите, на чието приемане партията ще държи. Сред тях са тези за личната помощ, за висшето образование, за радиото и телевизията, както и предложението за въвеждане на мобилна медицинска помощ.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов потвърди, че все още не са водени разговори за структура и персонален състав на Министерския съвет. А депутатът Станислав Балабанов коментира евентуалната бъдеща кандидатура за премиер: "Не трябва да хвърляме някакви имена в публичното пространство, без да са коментирани. Лоша практика е да развиваме хипотези. Държавата е срината от кризи и избори след избори няма да подобрят ситуацията." А Йорданов не пожела да каже каква е позицията им, ако кандидатурата е Асен Василев от ПП. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че управленската програма е одобрена и от ИТН. Ако се стигне до разногласия за състава на бъдещия Министерски съвет, от левицата отново ще водят разговори в търсене на решения. 

В четвъртък социалистите ще затворят първия кръг от преговори, като в следобедните часове ще се проведат среща първо с "Демократична България", а след това – и с независимите депутати. Разговорите за правителството ще продължат и с втори кръг, като БСП няма да бави процедурата.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст