ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До 4000 тотопункта в страната разрешиха в бюджетната комисия

черно тото

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен от Любомир Каримански и групи народни депутати от „Има такъв народ“.

Между двете гласувания бе направена промяна, като по предложение на Искрен Арабаджиев и Венеция Ангова от „Продължаваме Промяната“ бе гласувано сред местата, където няма да бъде разрешено да се организират хазартни игри да се добавят и обектите за предоставяне на социални услуги за дневна и резидентна грижа.

Бе гласувано и предложението на Димитър Цонев от ДПС пунктовете за залози на държавното предприятие – „Българският спортен тотализатор“ да бъдат до 4000 пункта, като в 15% от броя на пунктовете могат да се правят залози, за които са сключени договори за разпространение с цел защита на конкуренцията.

Преди това Венеция Ангова от „Продължаваме Промяната“ предложи да са до 3500 пункта, като посочи, че според анализ на практиката в различни европейски държави средно около 2000 човека се разпределят на един тотопункт.

Промяната се налага, защото в сегашния си вариант след 1 август 2022 г. "Българският спортен тотализатор" може да извършва дейността си само в собствени пунктове, с нает персонал, което означава да останат около 500 пункта, а други близо 1000 да затворят врати.

В края на заседанието Петър Чобанов от ДПС взе думата, като посочи, че от 2019 г. бюджетът на ДАНС не е променян в частта си с възнагражденията и заради това Агенцията има проблем с текучеството. Той предупреди, че в сегашната ситуация не е добре службите да губят квалифицираните си кадри. Председателят на бюджетната комисия – Любомир Каримански потвърди, че до него е постъпило писмо от ДАНС с подобна молба, но и с отчетени структурни промени и извършени реформи, заради което предложи да се напише писмо до Министерството на финансите и при налични икономии Агенцията да бъде дофинансирана.

Проф. Румен Гечев от БСП коментира, че той не е доволен от ДАНС, защото, когато по Закона за хазарта били загубени 700 млн. лева, в Комисията по хазарта имало офицер от ДАНС, който нищо не направил, за да предотврати щетата. Той се възмути и от поведението на шефовете на двете финансови служби в ДАНС, които по думите му две седмици преди срива на КТБ си подали оставките.

„От ДАНС да дойдат на един сериозен разговор и да кажат докога ще блеят, докато се краде“ – призова Гечев.

Йордан Цонев го контрира с думите, че ако от нещо не е доволен, то следва да се смени ръководството на ДАНС, а при положение, че на всички – и в МВР, и в Държавната агенция „Разузнаване“ заплатите са актуализирани, то това трябва да се направи и за служителите, отговарящи за националната сигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст