ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КЕВР спира работа, обяви Станислав Тодоров

Станислав Тодоров

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров призова депутатите незабавно да започнат процедура за избор на нов шеф на регулатора. Той даде брифинг, след като бе оповестено решението на Конституционния съд, че Тодоров е назначен на поста в нарушение на основния закон. По думите му решенията за цените за битовите потребители за електроенергия, топлоенергия и природен газ са валидни, защото те са взети с мнозинство от членовете на КЕВР и неговият глас не е от значение. Гражданите могат да разчитат на тези решения за следващите 12 месеца, увери той. Проблем обаче има с текущите задачи на КЕВР. "Ефективно с днешното решение на Конституционния съд КЕВР спира работа. Буквално спря работа", изтъкна Тодоров. Затова той помоли незабавно Народното събрание да започне процедура за избор на нов председател, така че независимо какво се случи с новото правителство и този парламент, "в условията на криза КЕВР да може да взима адекватни решения и да управлява непредвидените обстоятелства, които ще се случват". 

"В момента, в който решението на Конституционния съд влезе в сила, аз ще напусна позицията председател на КЕВР", посочи шефът на комисията. Председателят на КЕВР е ръководител на администрацията на регулатора, но когато не е валидно избран, той не може да упълномощи някой друг да изпълнява неговата функция, нито дори да насрочи едно заседание на комисията. Оттук нататък дори изплащането на заплатите на служителите на КЕВР е под въпрос, уточни той.

С днешното решение на КС няма как и да бъде приета цена на природния газ за август.

Тодоров припомни част от взетите решения от страна на енергийния регулатор: "Комисията прие решение за новите цени на тока от 1 юли. Те предвиждат минимално увеличение от 3%, докато в Европа достигат над 80%. За газа беше осигурен механизъм, по който "Булгаргаз" да си набавя количества, така че да осигурява потреблението. От този момент България не зависи само от една тръба. При топлинната енергия всички знаете за шокиращите изявления за ръст от до 300%. Реалното увеличение, което е справедливо, беше около 120%. Независимо от това КЕВР спря субсидиите на ВЕИ производителите и насочи парите към бита, за да може да има поносими цени и топлинна сигурност."

Шефът на КЕВР обясни, че "Топлофикация-София" подлежи на проверка заради неплатени задължения: "Дружеството не плаща дължимите 330 млн. лева на "Булгаргаз". Така застрашава позицията им като обществен доставчик. Сумата е еквивалентна на една трета от газовото хранилище в Чирен. Така всички български потребители щяха да имат по-голяма сигурност през зимния сезон."

Сред темите, които предстоят да бъдат обсъдени от КЕВР, Тодоров изтъкна въвеждането на единна цена на балансираща енергия и още по-голямо намаляване на цените за бизнеса, както и сертифициране на затворените газопреносни енергийни мрежи и успешно завършване на над 1000 дела по актове на комисията – над 100 милиона правен материален интерес". "Всички тези неща след решението на КС спират", подчерта той.

На 9 февруари Народното събрание избра Станислав Тодоров за председател на енергийния регулатор. Номинацията му бе издигната от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" и бе подкрепена със 128 гласа "за", 13 бяха "против", без въздържали се.

Искането до Конституционния съд беше отправено от ПГ на "ГЕРБ-СДС". Според депутатите от партията на Бойко Борисов "процедурата по избора на председател на КЕВР е започнала при действието на едни материални предпоставки за изискванията, на които трябва да отговаря кандидатът за председател на КЕВР, а е завършила при други". 

На 19 януари Тодоров беше назначен за зам.-министър на енергетиката. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст