ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството…”

Нийл Олдън Армстронг

Днес можем да спомним за Нийл Олдън Армстронг (Neil Alden Armstrong), американският тест-пилот, космонавт и първият човек стъпил на Луната.
Той е роден на 5 август 1930 г. в Уапаконета, щата Охайо. Получава бакалавърска степен от Университета Пардю през 1955 г. и получава магистърска степен по аерокосмическо инжeнерство от Университета на Южна Калифорния.
Участва в Корейската война като военен пилот и изпълнява общо 78 мисии. Избран е за астронавт от НАСА през 1962 година.
С думите "Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството…" на 21 юли 1969 г. той оставя първите човешки следи по повърхността на Луната.
Нийл Армстронг е летял в Космоса като член на екипажа на мисиите на "Джемини 8" (16 март 1966 – 17 март 1966) и "Аполо 11" (16 юли 1969 – 24 юли 1969) и общо е прекарал 8.58 дни в Космоса.

"Аполо 11" (Apollo 11) е първият пилотиран космически кораб от програмата "Аполо" на НАСА, чийто екипаж достига и каца на Луната. Корабът излита на 16 юли 1969 г. от космическия център "Джон Ф. Кенеди", космодрумът на НАСА, който се намира на брега на езерото Мерит, в близост до Кейп Канаверал в щата Флорида. "Аполо 11" е с екипаж Нийл Армстронг – командир, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин – пилот на лунния модули, на 20 юли 1969 г. спускаемият апарат "Ийгъл" успешно каца на Луната. Нийл Армстронг става първият човек в историята на човечеството стъпил на Луната.

На 21 юли 1969 в 2 часа 56 минути и 20 секунди Нийл Армстронг оставя първите следи по повърхността на Луната. Петнадесет минути по-късно Едуин Олдрин също стъпва на Луната и започва да експериментира различни способи за придвижване при слабата лунна гравитация. Най-удачни се оказват дългите "кенгурови" подскоци, при които се прелитат над 2 метра. Монтирана е телевизионна камера и след това е развят националния флаг на САЩ. Провежда се директен разговор с президента Ричард Никсън от лунната повърхност. Монтират се научни уреди – сеизмометър и лазерен отражател за определяна на точното разстояние до Земята. Събрани са образци от лунния грунд, общо 21.55 кг, които по-късно са доставени за изследване на Земята. Двамата оставят паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: "Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество" и с подписи на Амстронг, Олдрин, Колинс и президента на САЩ Никсън. Олдрин престоява на лунната повърхност 1 час и 30 мин. след което се прибира в Лунния модул, а Амстронг остава общо 2 часа и 10 минути.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст