ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зам.-министър Димитър Маргаритов ще е съпредседател Смесената междуправителствена комисия „България – Баден-Вюртемберг”

маргаритов

Димитър Маргаритов, заместник-министър на икономиката и индустрията, ще е председател на българската част на Смесената междуправителствена комисия „България – Баден-Вюртемберг". Това стана с решение на правителството, което одобри и състава на комисията.

Създадената през 2006 г. Смесената междуправителствена комисия „България – Баден-Вюртемберг" се превърна в ефективен инструмент за координация и развитие на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес между България и германската федерална провинция Баден-Вюртемберг.

Дейността на комисията съществено допринася за разширяване на двустранните връзки в приоритетни области като повишаване на административния капацитет, подпомагане на реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред, сътрудничество на регионално равнище, привличане на инвестиции, сътрудничество в областта на малките и средни предприятия, иновации, дигитализация и стартиращи предприятия, образование, наука и култура.

От гледна точка на общия размер на българо-германския търговски стокообмен през миналата година Бавария (с 1.74 млрд. евро) беше втората по важност провинция за България след Баден-Вюртемберг (1.64 млрд. евро). По този начин Баден-Вюртемберг и Бавария изместиха отново най-голямата по население провинция Северен Рейн-Вестфалия от първото място в двустранния търговски обем с България. 

Баден-Вюртемберг (Baden-Württemberg) е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия. Разположена е в югозападната част на страната, източно от горното течение на река Рейн. Баден-Вюртемберг е третата по площ и население федерална провинция, с площ 35 751 кв. км и 10.75 млн. души население. Столицата ѝ е Щутгарт.

В провинция Баден-Вюртемберг се намират някои от най-старите и престижни университети в Германия, като висшите училища във Фрайбург, Хайделберг и Тюбинген.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст