ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лагард: Решени сме да върнем инфлацията до 2%

лагард мвф

Инфлацията е твърде висока. Войната на Русия в Украйна повиши цената на енергията и селскостопанските стоки. Недостигът на материали, оборудване и работници поради пандемията също вдига цените. Това вреди на хората и бизнеса в еврозоната, особено на тези с ниски доходи. Това заяви в свое обръщение председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Лагард посочи, че голяма част от инфлацията се движи от фактори, които централните банкери не могат да контролират. "Но това, което можем направим, е да гарантираме, че инфлацията няма да стане постоянна. Това ще се случи, ако покачването на цените обхване цялата икономика и хората започнат да очакват по-висока инфлация за в бъдеще. Тогава ще наблюдаваме спиралата от едновременното повишаване на заплатите и цените, които преди са водили до неконтролируема инфлация", уточни тя. И добави: "Ето защо в четвъртък аз и моите колеги от Управителния съвет на Европейската централна банка решихме да повишим лихвените проценти в еврозоната с 0,5 процентни пункта, слагайки край на осемгодишния период на отрицателни лихви. Обединени сме от ангажимента ни да гарантираме, че инфлацията ще се върне на целевото равнище от 2% в средносрочен план."

"Това беше първото увеличение на ставката от 11 години насам. Но всъщност това е само поредната стъпка към отмяната на специалните мерки, които трябваше да предприемем, за да се борим с поредица от кризи. Сложихме начало на този процес миналия декември, когато казахме, че ще спрем пандемичната ни програма за изкупуване на облигации, която помогна на еврозоната да се справи с икономическите последици от кризата с COVID-19. Миналия месец спряхме друга програма за изкупуване на облигации, датираща от 2015 г., когато еврозоната беше изправена пред риск от дефлация, която може да бъде също толкова вредна, колкото високата инфлация", посочи председателя на ЕЦБ.

Инфлацията ще се върне на целевото равнище от 2%

"С тези действия изпращаме ясно послание към компаниите, работниците и инвеститорите: инфлацията ще се върне към нашата цел от 2% в средносрочен план. И тези действия вече оказват влияние върху лихвените проценти в еврозоната, което ще помогне да се насочи икономиката по начин, който ни води обратно към стабилни цени. Еврото е било и ще остане стабилна валута. Това е, с което сме се ангажирали. Това е наша цел и ние ще я изпълним", категорична е Лагард. 

"Ще продължим да повишаваме лихвите толкова дълго, колкото е необходимо, за да свалим инфлацията до целевото ниво. Ние признаваме, че Европа е изправена пред голяма несигурност, не на последно място заради войната и цените на енергията. Тъй като икономиката се развива и отговаря на многото предизвикателства отвън и отвътре, Управителният съвет ще прегледа ситуацията и ще вземе решение за правилния темп на следващите стъпки в зависимост от постъпващите данни", отбеляза още тя.

Паричната политика трябва да бъде организира в цялата еврозона

"Провеждаме парична политика в паричен съюз от 19 държави – скоро ще бъдат 20. В резултат на това нашата политика се предава на домакинствата и фирмите чрез 19 различни финансови пазара. За да се справим с високата инфлация в цялата еврозона, трябва да се уверим, че механизмът на паричната политика е организиран във всички държави в еврозоната. Ето защо създадохме и нов инструмент, наречен Инструмент за защита на трансмисионния механизъм (TPI). Той ще защити единството на нашата парична политика и така ще ни помогне да гарантираме, че цените ще останат стабилни в средносрочен план. Еврото обединява 340 милиона души. То е било и ще продължи да бъде стабилна валута. Това е, с което сме се ангажирали. Това е задача и ние ще я изпълним", завърши обръщението си Лагард. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст