ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полша ще купи бойни самолети и танкове от Южна Корея

Мариуш Блашчак

Полша подготвя голяма поръчка на военни самолети и танкове от Южна Корея, за да подсили въоръжените си сили, предаде ДПА. Варшава има интерес към закупуването на 48 леки бойни самолета ФА-50, обяви министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак. "Договорът ще бъде подписан следващата седмица", допълни той.

Полша ще поръча и бойни танкове К2 "Блек пантер", като Блашчак обясни, че първата партида от 180 бройки ще бъде доставена още тази година. В бъдеще страната ще започне да произвежда такива танкове по лиценз и ще ги развива технологично. Варшава ще купи от Сеул и самоходни гаубици К9. Военният министър не оповести детайли за стойността на сделката.

Полша, която е членка на Европейския съюз и НАТО, се въоръжава, за да може да реагира на евентуална заплаха от страна на Русия. Освен това Варшава предостави много оръжия от армията си на Украйна, която беше атакувана от Москва, и сега трябва да попълни запасите си.

Полша е съюзник на САЩ и купува оръжия основно от тази страна. Но сега Блашчак каза, че въоръжението от Южна Корея е съвместимо с американските оръжейни системи. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст