СЗО обяви маймунската шарка за глобална здравна опасност

СЗО световна здравна организация

Световната здравна организация обяви маймунската шарка за глобална опасност за общественото здраве. Класификацията е най-високата степен на предупреждение, която организацията може да издаде. Досега са регистрирани над 16 хиляди случая на заразени в 75 държави. Броят на инфекциите се е покачил със 77 процента от края на юни до началото на юли.

До момента има пет смъртни случая в резултат на заболяването. Оценката на СЗО е, че рискът от маймунска едра шарка е умерен в световен мащаб и във всички региони, с изключение на европейския, където оценяваме риска като висок, каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус.

Световната здравна организация предприема мярката за втори път в рамките на две години. През януари 2020 г. пандемията от COVID-19 също беше обявена за глобална опасност.

По-рано днес стана ясно, че за първи път в САЩ са били открити случаи на маймунска шарка при деца. Става дума за бебе в Калифорния и за още едно малко дете, което няма американско гражданство. Двата случая не са свързани и вероятно са в резултат на предаване на заразата в домашни условия, казаха Центровете за контрол и превенция на заболяванията, като допълниха, че децата са в добро състояние и се лекуват.

Маймунската шарка протича с грипоподобни симптоми и кожни обриви и се предава най-вече при близък контакт, в повечето случаи при хомосексуален контакт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст