Тази година за земеделие има 3,4 млрд. лева

Иван Иванов - министър на земеделието

Tази година за земеделие има 3,4 млрд. лв., които до края на годината ще бъдат по сметките на стопаните. Това заяви пред NOVA министърът на земеделието в оставка Иван Иванов. През 2022 година държавата дава допълнително над 700 млн. лв., които отиват за всички фермери. Всеки, който е регистриран като земеделски производител и докаже реализирана продукция, получава подпомагане, каза Иванов. По думите му сериозна подкрепа за сектора ще има в следващите месеци, като предстои 600 млн. лв. да бъдат предоставени на земеделците до месец октомври. И поясни, че основно средствата ще бъдат насочени към чувствителните сектори, като плодове и зеленчуци.

Аграрният министър подчерта, че освен подкрепа се осъществява и сериозен контрол. Само в сектор животновъдство за реализирани над 1400 инспекции, като в 30% от случаите са установени тежки нарушения, най-често свързани с липсващи животни. Редица нередности вече са дадени на прокуратурата, подчерта Иванов.

По повод горския пожар, който трети ден гори в района на селата Калугерово и Лесичово, област Пазарджик, министърът информира, че се очаква днес той да бъде загасен. Около 11 хил. дка гори са засегнати от пожари, но опасност за реколтата в района няма.

Министър Иванов посочи още, че реколтата от пшеница е близка до миналогодишната, като ще имаме около 6,5 млн. тона пшеница от малко над 12 млн. дка засети площи. Тя е почти прибрана, с добро качество и за България няма опасност от липса на зърно, а дори се очаква да има износ. Земеделският министър припомни, че в момента цялата верига "от нивата до трапезата" е освободена от ДДС, като е твърде вероятно през есента да няма промяна в цената на хляба. Според него вчерашната сделка ще даде отражение в световен мащаб на цената на зърното. И подчерта, че у нас от Украйна са внесени само 6 хил. тона., което е пренебрежимо малко на фона на произведеното.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *