ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков: Няма да променяме кандидата за премиер, вярвам на Василев

Кирил Петков

"С нашия мандат преди седмици ние обявихме Асен Василев за кандидат-премиер. Не вярваме, че всяка седмица трябва да имаме нов. Ако трябва да предложим някого, аз лично вярвам на Асен Василев." Това заяви пред NOVA премиерът в оставка и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. "За Асен Василев как стана? Аз видях, че има опасност да не се формира правителство заради мен лично. Заради това, което се случи със седемдесетте руски дипломати. И всъщност, когато от БСП казаха: "Не можем с премиер Кирил Петков", аз си казах, че България ми е по-важна, каузата ми е по-важна, ще направя стъпка встрани, но трябва България да има шанс да има правителство зимата. Не беше заради Слави Трифонов или Тошко Йорданов. Беше заради факта, че не исках да се чувствам като препятствие за формиране на правителство", обясни той.

Петков коментира темата с изтеклия запис от закрито заседание на парламентарната група на "Демократична България". Именно заради записа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му излиза от преговорите за нов кабинет. "Не видях нищо страшно и драматично в този запис. Това беше поредната "Македония". Едни хора си играят на куклен театър – измислят си някаква теза за оправдание, а реално трябва да си направите извод какво се случва с парите им", смята премиерът.

Той бе категоричен, че за него няма опция ИТН отново да бъде партньор на ПП в управлението. Министър-председателят в оставка подчерта, че още в началото на новите преговори за правителство му се е сторило съмнително, че "от днес за утре пак има диалогичност и пак някой се е събудил след катарзис". Според него това, че миналата седмица правителството блокирало поръчка за милиард и половина за пътя Русе – Велико Търново и поставили изискване вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да разследва корупцията, накарало ИТН да "дръпнат ръчната спирачка". "Жал ми е да видя свестни хора заради някаква лоялност към лидер, на когото не му пука за тях, да продължат да действат така, че страната да влезе в поредица от политически рискове. Има поне едни осем души още", коментира премиерът в оставка.

По темата за евентуални предсрочни избори Петков изрази убеждение, че партията му ще бъде първа политическа сила. "Партньорство най-вероятно ще се случи след избори, не преди тях. Вярвам, че ние – ДБ и БСП, ще достигнем заветните 121 гласа. Този път не ни достигнаха четирима депутати", анализира политическата ситуация той.

Съпредседателят на ПП сподели, че е бил убеден, че от ИТН няма да подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ. И категорично заяви, че от ПП не са се отказали от това свое предложение и не се страхуват да бъдат разследвани. "Ако беше избран Рашков, аз лично щях да имам разговор с него, че всички са равни пред закона", каза премиерът. "Когато имаме прокуратура, която не работи – ако работеше, отдавна половината от политиците щяха да са с повдигнати обвинения… Затова слагаме един закон, който дава възможност за разследване на един независим от партии човек, който ще се е доказал в институционална рамка", отбеляза министър-председателят.

Петков коментира изгонването на руски дипломати от страната ни. По думите му дипломатическите отношения между България и Русия никога не са прекъсвали и в момента имало 43-ма служители на руското посолство у нас. "Просто едни хора, които и службите видяха, че накърняват българския интерес, бяха поканени да си тръгнат", поясни той.

Попитан дали след визитата си в Азербайджан е успял да договори още газ за страната ни, Петков отговори: "Президентът Алиев каза, че може да ни доставят между половин и 1 млрд. куб. м допълнително на годишна база. Ние още трябва да помислим и да изчистим начина, по който те да дойдат до България."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст