“Кей Пи Ем Джи” с рекордна глоба за подвеждане на надзорник

финанси

"Кей Пи Ем Джи" бе глобена с най-високата в историята си сума на британска земя от 14.4 млн. брит. паунда заради умишлено подвеждане на счетоводния регулатор по време на проверките на одитните процедури на фалиралата фирма "Карилиън" и на друга британска компания – "Регенерсис". Глобата е наложена от секторния арбитражен съд, който констатира, че членът на "Голямата счетоводна четворка" е предоставял фалшиви и подвеждащи документи и информация на Съвета за финансов отчет (FRC). Глобени и със забрана да упражняват професията са и четирима бивши одитори на "Кей Пи Ем Джи", включително партньорът, проверяващ "Карилиън" – Пийтър Мийхън. Пети, по-младши одитор, е бил порицан сериозно, но се е отскубнал от парично наказание, въпреки че FRC е поискал той да плати 50 хил. брит. паунда.  

Арбитражният съд е разпоредил на "Кей Пи Ем Джи" да назначи независим оценител на ефективността на фирмените политики и на начина на взаимодействие с инспекторите на FRC. "Кей Пи Ем Джи" ще плати и разходи на стойност 3.95 млн. паунда, което качва общия размер на глобата на 18.4 млн. паунда.

Наказанията са наложени след продължили пет седмици разисквания през януари и февруари, констатирали, че Съветът за финансов отчет е бил подведен от персонала на одитора по време на рутинни проверки на одита на сметките на "Карилиън" за 2016-а и на сметкита на "Регенерсис" – регистрирана на лондонската борса компания за информационни технологии, преименувана по-късно на "Бланко текнолъджи груп" – през 2014-а. "Карилиън" фалира през 2018-а след като получи "чисто досие" от "Кей Пи Ем Джи" и провокира призиви за реформи на британския сектор на счетоводен одит и на фирмените регулации. Законодателството за въвеждане на промените обаче ще се забави поне до 2023-а. 

Глобата на "Кей Пи Ем Джи" е била намалена от първоначално предложените 20 млн. паунда заради сътрудничеството й с FRC и признанието за неправомерни действия. Въпросните 14.4 млн. паунда – последните от поредицата санкции срещу една от четирите най-големи световни счетоводни кантори, е по-ниска единствено от наказанието от 15 млн. паунда на "Делойт" през 2020-а заради пропуски при проверките на софтуерната група от елитния британски борсов индекс FTSE 100 "Отонъми". Качеството на одитния процес на "Кей Пи Ем Джи" в "Карилиън" е обект на отделно разследване, което все още не е приключило. Британските партньори на "Кей Пи Ем Джи" са получили средно по 688 хил. брит. паунда през миналата година – най-високото им възнаграждение от 2014-а насам. 

Бившият партньор на счетоводната къща Мийхън е глобен с 250 хил. паунда и е изключен от членство в Института за заклети експерт-счетоводители на Англия и Уелс (ICAEW) за срок от 10 години. Старшите одитни мениджъри Алистър Райт и Адам Бенет, предложени за партньори в "Кей Пи Ем Джи", са наказани, съответно с 45 хил. и 40 хил. паунда и имат оемгодишни забрани за членство в ICAEW. Колегата им Ричард Кичън е глобен с 30 хил. паунда и няма да може да упражнява професията си седем години. Друг одитор – Стюарт Смит, ще плати 150 хил. паунда и няма да е заклет експерт-счетоводител за срок от три години след като постигна извънсъдебно споразумение с FRC преди началото на трибунала. Глобите ще бъдат платени на ICAEW, чийто член е "Кей Пи Ем Джи". Главният изпълнителен директор на одиторската компания Джон Холт обяви, че приема констатациите на арбитражните съдиии и обеща персонала никога да не повтаря грешките си. 

Ликвидаторите на "Карилиън" са завели съдебен иск за 1.3 млрд. брит. паунда срещу "Кей Пи Ем Джи", която отказва да е нарушила правилата и ще се защитава по случая. В ход е и правна процедура по отнемане на правата на бивши директори на "Карилиън" да ръководят блитански компании.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *