Първата президентка на Индия от етническо малцинство положи клетва

Новата президентка на Индия Драупади Мурму

Новата президентка на Индия Драупади Мурму встъпи в длъжност. Тя стана първият държавен глава с произход от племенна общност в страната – етноса сантал, съобщава Франс прес. Драупади Мурму представлява един от малобройните коренни народи в тази страна.

Мурму бе кандидатката на управляващата партия "Бхаратия Джаната" на премиера Нарендра Моди. А за избора й – на 22 юли, в националния парламент гласуваха 64% от депутатите и в щатските законодателни органи.

При полагането на клетва като президент на Индия на 25 юли, Мурму ще стане най-младият президент и първата, която е родена след извоюването на независимостта.

Родена в източния щат Ориша, 64-годишната президентка започва кариерата си като учителка, а след това се впуска в политиката. Тя е била и губернатор на щата Джаркханд от 2015 до 2021 година. Още през 2017 година, още като губернатор на Джаркханд, името й беше в списъка на възможните кандидати от Бхаратия джаната парти за президентските избори, но тогава Мурму не беше номинирана.

Мурму е втората президентка на страната след Пратибха Патил, която заемаше поста пет години, считано от 2007-а. Тя наследява на поста Рам Нат Ковинд, втория президент с произход от общността далит, наричана някога "недосегаемите" и стояла най-ниско в хиндуистката кастова система.

Според анализаторите победата на Мурму ще помогне на премиера Моди да получи опора в племенните общности преди евентуалното си преизбиране през 2024-а.

Индия е парламентарна република, а президентът в Индия има представителни функции. Изпълнителната власт е в ръцете на премиера и кабинета му, но държавният глава може да връща законопроекти за преразглеждане и да участва в съставянето на правителства.

 

Индия, официално Република Индия, е седмата по територия страна в света и втора по население.

Тя е парламентарна демокрация в рамките на федерална република. Въпреки проблемите си с много високите нива на неграмотност и корупция, недохранването сред голяма част от населението и болести, страната е забележима в световен мащаб технологична сила със собствена космическа програма, разполага с ядрено оръжие и третата по големина армия в света.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *