ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българи са купили инвестиционно злато за близо половин милион лева за шестмесечието

инвестиционно злато

Обемът на дигиталните плащания расте с 43.6% през първата половина на тази година спрямо същия период на 2021-а, отчита Paysera България. За този период българските клиенти са наредили над 104 хил. плащания в повече в 15 различни валути на обща стойност от 533.9 млн. лева. Онлайн платформата работи на българския пазар от средата на 2016 г. и предлага платежни услуги за бизнеса и граждани.

Обемът на извършените транзакции от български клиенти е рекорден за платформата от стъпването ѝ в България. „Данните са показателни за темпа на дигитализацията във финансовия сектор, въпреки че все още доста компании се възстановяват от пандемията или са засегнати от настоящата геополитическа обстановка“, коментира Мартин Богданов, изпълнителен директор на Paysera България. Спред него, в контекста на растящите банкови такси, финтех услугите поддържат значително по-достъпни цени – важен стимул за бизнесите, които искат да оптимизират разходите си за разплащания.

Анализът показва, че

близо две трети от изпълнените транзакции са международни преводи.

От гледна точка на валутите, в топ 5 на най-използваните се нареждат български лев, евро, щатски долар, британска лира и румънска лея. Най-сериозно увеличение спрямо обемите през първото полугодие на миналата година има при щатските долари и британските лири съответно с по 74% и 69 на сто.

Извършените транзакции могат да се обособят най-общо в няколко групи според предназначението. Доминиращ дял имат междуфирмените разплащания, които заемат почти 65 на сто. На второ и трето място са трудовите възнаграждения и таксите за обучения и курсове, предимно за чужбина. Сред „набиращите популярност“ през настоящата година са бюджетните плащания и инвестициите съответно с по 1.8% и 7 на сто.

Високият интерес към инвестиционни продукти

се обуславя от растящата инфлация, от една страна, и от търсенето на алтернативи на банковите депозити, от друга, заради твърде ниската доходност, посочват от Paysera България. Инвестиционното злато е един от предпочитаните начини за запазване на покупателната способност. От януари до юни българските клиенти са закупили злато на стойност 491 хил. лева или с 65% повече в сравнение със същия период на 2021-а. Ръст има и в броя на потребителите, търгували с ценни метали – близо 20% на годишна база.

В период на икономическа и геополитическа несигурност хората търсят надеждни и доказани инструменти за съхранение на средствата си. „Инвестиционното злато е с висока ликвидност и дава възможност за диверсификация на портфейла от активи. Онлайн търговията с благородни метали добива все повече популярност и защото не изисква голяма първоначална инвестиция. Клиентите най-често купуват злато на стойност между 130 лева и 2600 лева“, пояснява Филип Мутафис, инвеститор в Paysera България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст