Нов закон ще стимулира частните инвестиции в научните изследвания

научни изследвания

Нов закон ще стимулира инвестициите на частния сектор в приложните научни изследвания, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Бъдещият Закон за насърчаване на научните изследвания и на иновациите ще въведе финансови и други стимули за бизнеса, който подпомага работата на научните организации.

Законът, чиято концепция е публикувана за обществено обсъждане, ще създаде финансови, координационни и институционални инструменти, които ще подкрепят комерсиализацията на резултатите на приложната наука и ще стимулират предприемаческата култура в университетите.

Той ще замени сегадействащия Закон за насърчаване на научните изследвания. Новият нормативен акт за първи път ще регламентира не само връзката между научната общност и бизнеса, но и трансфера на знания и технологии, както и привличането на квалифицирани експерти във висшите училища и научните организации.

Ще се въведе единен модел на интелектуална собственост, възникнала при изпълнението на научни проекти, финансирани с публични средства. Ще се подобрят условията, при които висшите училища създават и управляват търговски дружества.

Законът за първи път ще определи механизмите за финансиране на научноизследователската и иновационната екосистема с публични средства. Финансовата подкрепа от държавата ще се осъществява чрез Фонд "Научни изследвания" и Националния иновационен фонд.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *